Magazin

Ocluzia intestinala

Publicat: 04 dec. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:75440;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Crampele si durerile abdominale pot fi cauzele unei ocluzii intestinale, adica blocarea partiala sau completa cel mai adesea a intestinului subtire, dar poate aparea si la nivelul intestinului gros • Ocluziile care apar la nivelul intestinului gros sunt determinate cel mai frecvent de cancer • In astfel de cazuri bolnavii sunt tratati numai in spital

Crampele si durerile abdominale pot fi cauzate de ocluzii intestinale, adica blocarea partiala sau completa cel mai adesea a intestinului subtire, dar care poate aparea si la nivelul intestinului gros. In cazurile severe, obstructia poate duce la intreruperea alimentarii cu sange a intestinului, acest proces fiind cunoscut in literatura de specialitate ca strangulatie intestinala ce necesita tratament de urgenta. Ocluzia intestinala poate fi determinata de tumori, dar si torsiuni sau ingustari la nivelul intestinului. Cadrele medicale de specialitate au declarat ca aceasta afectiune apare atunci cand miscarile tubului digestiv se opresc din cauza unor inflamari sau infectii din cauza efectelor adverse ale unor medicamente. In ce priveste ocluziile care apar la nivelul intestinului gros, acestea sunt determinate cel mai frecvent de cancer. De remarcat ca simptomele difera in cazul ocluziei intestinale la nivelul intestinului subtire fata de cele de la nivelul intestinului gros. In cazul ocluziei intestinale de la nivelul intestinului subtire, pacientii resimt dureri abdominale, senzatie de voma si tulburari de tranzit intestinal. „Majoritatea obstructiilor de la nivelul intestinului subtire produc crampe abdominale localizate in jurul ombilicului. Daca obstructia se mentine o anumita perioada de timp, durerea se poate ameliora din cauza faptului ca intestinul nu se mai contracta. Durerea severa continua in zona respectiva si poate indica intreruperea fluxului sangvin la nivel intestinal. Acest proces este numit strangulatie si necesita tratament de urgenta. De asemenea, ocluzia intestinului subtire determina voma care este de culoare verde, cand obstructia apare in portiunea superioara a intestinului subtire, si maro, in portiunea inferioara. Tot printre simptome se numara si tulburarile de tranzit intestinal, cum ar fi constipatia sau inabilitatea eliminarii gazelor. Diareea apare in cazul obstructiilor partiale”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, medic specialist gastroenterolog. Acesta a precizat ca in cazul obstructiilor la nivelul intestinului gros poate aparea o senzatie de slabiciune, pierdere in greutate, sange in scaun. Totodata se regasesc si simptomele ocluziei intestinale la nivelul intestinului subtire, mai putin voma.

Boala necesita internare

Tratamentul pentru obstructiile de la nivelul intestinului subtire, dar si cel gros are loc de obicei la spital. Practic, tratamentul implica monitorizarea pacientului, in asteptarea rezolvarii obstructiei de la sine. Pacientul nu are voie sa consume alimente si apa, acesta fiind hranit intravenos. Totodata, printr-o sonda introdusa prin nas si care ajunge in stomac, se scot lichidele si gazul prezent la acest nivel, ameliorandu-se astfel durerea si presiunea existenta. Medicii spun ca in cazul ocluziilor partiale este incercat tratamentul nechirurgical, prin clisme, sonde si anumite medicamente care sa inlature obstructia. In cazul obstructiei complete a intestinului subtire sau gros, este insa necesara interventia chirurgicala, mai ales cand apare fenomenul de strangulatie, iar alimentarea cu sange este oprita.

Adauga un comentariu