National

Octavian Jurma lansează un avertisment înfricoșător! Vor fi zeci de mii de cazuri de COVID-19 în fiecare zi în România din cauza noii tulpini Omicron

Publicat: 07 dec. 2021
Octavian Jurma, cercetător în laborator
Dr. Octavian Jurma susține că România va depăși 25.000 de cazuri zilnice de infectări cu COVID-19

Tulpina Omicron trezeşte noi îngrijorări din partea specialiştilor din România dar şi din lume. De exemplu, Octavian Jurma consideră că țara va avea zeci de mii de cazuri zilnice de infectări cu COVID-19. Acest avertisment vine în contextul în care România are o rată mică de vaccinare, iar noua tulpină este mai periculoasă decât precedentele.

Specialiștii consideră că varianta Omicron este mult mai periculoasă decât precedentele mai ales din cauza mutațiilor pe care le-a suferit aceasta într-un timp relativ scurt.

Valul 5 de COVID-19 va fi cauzat de varianta Omicron

În începutul textului, Octavian Jurma consideră că următorul val, al 5-lea, va fi cauzat de varianta Omicron a COVID-19. Specialistul consideră că totul va începe în aproximativ 4 săptămâni şi că ar putea a avea o creștere abruptă la fel ca în precedentul val pandemic:

„Vă imaginaţi valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România?
Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu uşurinţă şi în România într-o singură lună. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea şcolilor în format fizic în ianuarie va avea iarăşi rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum.
Rugaţi-vă ca acest val să nu fie urmat de o creştere la fel de abruptă şi de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4 săptămâni.
Rugaţi-vă şi vaccinaţi-vă. Nu vă pariaţi viaţa şi santatea pe speranţa că varianta Omicron este mai blândă”, a transmis Octavian Jurma, pe Facebook.

Octavian Jurma consideră că România va avea zeci de mii de cazuri zilnice de COVID-19

România ar putea trece printr-un scenariu negru, mult mai grav decât în valul 4 al pandemiei de COVID-19. Așadar, specialistul susţine că putem ajunge la zeci de mii de cazuri în fiecare zi dacă politicul nu se implică activ. Octavian Jurma oferă și un tabel al cazurilor de COVID-19 care vor urma în perioada viitoare:

Când va începe discuţia politică despre eventuale măsuri preventive în fata valului 5-Omicron (că tot politicul decide măsurile în continuare)?
Guvernul a anunţat că se pregăteşte să ia măsuri interne după 3 săptămâni de creştere consecutivă.
Ce înseamnă asta în cazul valului 5-Omicron?
Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem spera să ajungem la ieşirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăşi capacitatea de monitorizare după 20,000).
Asta înseamnă că în 3 saptmani valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, şi vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel ca în ultimele 3 valuri”, a mai explicat Octavian Jurma.

Adrian Streinu Cercel a explicat care sunt primele simptome ale unei potențiale infectări cu Omicron

Într-o intervenţie la un post de televiziune, medicul Adrian Streinu Cercel a explicat care sunt simptomele Omicron. Vorbim despre durerile în gât dar şi faringitele. Medicul explică faptul că formele sunt la început asimptomatice sau un pic simptomatice:

„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Şi un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

 

Comentarii
Adauga un comentariu