Stiri medicale

Odorizantele de camera, risc de cancer si alergii

Publicat: 01 feb. 2011

Reclamele vor sa ne transmita si sa ne convinga de faptul ca parfumurile speciale pentru incaperi improspateaza aerul si cresc nivelul de confort. Din nefericire se intampla exact contrariul. Prin utilizarea odorizantilor aerul respirabil este incarcat cu chimicale care pot declansa diferite tipuri de alergii, iar uneori favorizeaza aparitia cancerului.

Spray-urile odorizante, betisoarele si lumanarile parfumate degradeaza aerul din camera, incarcandu-l cu molecule cancerigene si alergene. Aceasta este concluzia numeroaselor studii, intre care si a celui realizat de Asociatia Franceza a Consumatorilor UFC Que Choisir.

Studiul francez a inclus pe lista produselor nocive si tamaile si uleiurile esentiale continute de lumanari sau betisoare parfumate. Aceste produse emit in aer de 110 ori mai mult benzen (o substanta cancerigena), peste pragul admis.

Parfumurile de camera favorizeaza cancerul de san

Potrivit altui studiu efectuat de americani, femeile care improspateaza aerul din camera cu odorinzante se expun fara voie riscului de a se imbolnavi de cancer mamar. Dupa ce au chestionat 800 de femei diagnosticate cu cancer la san, cercetatorii de la Silent Spring Institute, in Massachusetts, un institut unde se studiaza legatura dintre chimicale si sanatate, au concluzionat ca odorizantul de camera, spray-urile de interior si alte produse asemanatoare cresc riscul de cancer mamar cu 20%. Riscul creste pana la 30%, daca aceste produse sunt folosite zilnic.

Aproximativ 3.000 de miresme sunt produse de industria de parfumuri, care sunt regasite in detergenti, in produsele cosmetice, dar si in odorizantii pentru incaperi. Doar 10% din acestea sunt analizate corespunzator. Odorizantii – un cocktail de substante chimice, patrund in corp prin plamani sau prin piele.

Aerisirea incaparii, metoda sfanta de alungare a mirosurilor neplacute

Medicii ne sfatuiesc ca atunci cand folosim uleiurile eterice, care sunt prevazute pentru lampile cu miresme, sa turnam cateva picaturi (6 – 10 picaturi) pentru o perioada de 3 – 4 ore. Lichidul nu are voie sa se evapore cu totul, deoarece uleiul ars contine substante cancerigene. Este bine sa existe zile de pauza, altfel urmarile miresmelor intense pe termen lung sunt durerile de cap.

Cea mai buna metoda de a alunga mirosurile neplacute din incapere este aerisirea si curatarea regulata a acesteia. Astfel poate fi evitata si formarea mucegaiului.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit