Actualitate

Oferta soc pentru o cunoscuta fabrica din Iasi. Suma pusa in joc este de ordinul milioanelor de euro

Publicat: 21 ian. 2016

@ Deja o firma din Iasi a cumparat o parte din bunurile si cladirile fostei companii de stat @ Un cunoscut brand iesean doreste astfel sa-si extinda afacerile

Oferta de aproape de 3 milioane de euro pentru cumpararea celor mai bune active apartinand SC Avicola SA Targu Frumos. Astfel, unul dintre cei mai importanti jucatori din agricultura ieseana, si anume Rom Trading Company, societate comerciala specializata in cresterea pasarilor, este dispusa sa plateasca circa 3 milioane de euro pentru a cumpara fermele Avicola de la Targu Frumos. Mai exact, oferta financiara depusa de Rom Trading Company pentru activele de la Targu Frumos este in valoare de 12.999.999 lei, la care se adauga TVA.

Asta nu inseamna ca activele vor fi vandute obligatoriu catre Rom Trading Company si asta deoarece lichidatorul Avicola SA, societatea de practicieni patronata de Corneliu Mititelu, este obligat sa faca licitatie. De altfel, s-a stabilit ca pasul de supraofertare sa fie de 260.000 lei, fara TVA. In ultima perioada, firma de lichidatori a inceput sa vanda din activele Avicola intr-un ritm ceva mai accelerat. Astfel, in urma cu circa o luna, s-a reusit vanzarea unor active detinute de Avicola SA in comuna Letcani, fiind vorba de terenuri si cladiri aflate la de o parte si de cealalta a drumului european E 583. In urma unei licitatii care a fost organizata la data de 16.12.2015, o societate comerciala specializata in transportul rutier a cumparat mai multe bunuri imobile detinute de Avicola la Letcani.

Este vorba despre o cladire care servea drept filtru sanitar, cu suprafata construita de 279.86 mp, si o suprafata de teren de circa 1.000 de metri patrati. De asemenea, societatea a mai cumparat un post de transformare cu o suprafata construita de 275 mp, un teren intravilan in suprafata de 1.127 lei si o cale de acces de 160 mp. Bunurile  au fost adjucate la un pret de 350.256 lei cu TVA, cumparatorul fiind SC Fya Trans SRL, care vrea sa achizitioneze cat mai multe dintre bunurile imobile ale fostei Avicola. Astfel, o alta oferta depusa de Fya Trans se refera la achizitionarea unei hale de pasari cu suprafata construita de 744,77 metri patrati si suprafata utila de 692 mp si teren aferent in suprafata de 1.652 mp, o alta hala de pasari cu o suprafata construita de 746 metri patrati, un teren intravilan in suprafata de 1.864 mp, o alta hala de pasari in suprafata de 1.033 mp, un buncar de alimente de 9 mp si o alta suprafata de teren de 1.744 mp. Fya Trans vrea sa cumpere aceste bunuri imobile la un pret de 965.675 lei fara TVA.

Reamintim ca, din zona Letcani au fost scoase la vanzare toate cele 3 ferme detinute de Avicola. Este vorba despre fostele ferme 1, 2 si 3 ale SC Avicola SA. Fermele au o suprafata totala de 18.711 metri patrati, iar terenul are o suprafata totala de 122.577 metri patrati. Ferme 1 si 2 au fost evaluate de experti ca avand o valoare de piata de 34,345 milioane lei, dar au fost scoase la licitatie in cele din urma la un pret de 29,1 milioane lei. Ferma nr. 3, situata in aceeasi zona, a fost scoasa la vanzare separat. Aceasta are o suprafata construita de 9.496 metri patrati, insa ocupa o suprafata totala de teren de 25.199 metri patrati. Aceste bunuri imobile au fost evaluate la un pret de 7,4 milioane lei, dar au fost scoase la vanzare cu 6,3 milioane lei.

De asemenea, Avicola Iasi a mai detinut doua ferme de iepuri, situate tot in comuna Letcani, care au fost scoase la vanzare la un pret de 9,4 milioane lei, desi au fost evaluate la 6,3 milioane lei. Constructiile de la fermele de iepuri au o suprafata construita 14.406 metri. Pe langa acestea, in jurul constructiilor mai sunt peste 3 hectare de teren. SC Avicola SA a intrat in faliment pe data de 9 octombrie, dupa esecul planului de reorganizare aprobat in anul 2012. Conform planului de reorganizare, din 2012 si pana in prezent trebuiau achitate creante in suma totala de 68.917.690,49 lei, dar s-a achitat doar suma de 1.523.934,39 lei. Valoarea totala a datoriilor catre bugetul statului (impozit pe profit si TVA), dar si catre bugetele locale (taxe si impozite pentru cladiri si terenuri) este de 1.745.675,73 lei. Din aceasta suma, nu s-a achitat niciun leu. Singurele creante care s-au platit conform planului de reorganizare sunt creantele salariale în cuantum de 1.201.212,39 lei.loading...

Comentarii
  • Directorii si nepotii spuneau ca nu mai merge, ca e criza, nu se vinde carnea de pui…MINCIUNI GOGONATE, SI-AU BATUT JOC DE ANGAJATI, TRIMISI FLAMANZI SI FARA SALARII IN SOMAJ, TARA DE RAHAT.Culmea insolventei sa intamplat la Avicola, insolventa, insolventei…Dosarele celor care au falimentato intentionat,unde stau blocate?Peste tot, la toate institutiile.

Adauga un comentariu