Curiozitati

Oficial. Anul in care Romania ar putea spune „adio” monedei nationale pentru a trece la euro

Publicat: 22 nov. 2018
9

Romania ar putea trece la euro peste cativa ani, daca va indeplini o conditie. Statul trebuie sa ajunga la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.

In luna decembrie, proiectul de trecere la euro va fi prezentat de Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro.

Potrivit acestui proiect, Romania poate folosi moneda euro incepand cu anul 2024, daca  va ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.

Studiul inclus in acest proiect de aderare la zona euro prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual.

Proiectul arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, intrucat Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata. In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.

La stabilirea anului 2024 pentru aderarea Romaniei la zona euro a mai fost luat in calcul faptul ca perioada optima pentru ca o tara sa fie in perioada de tranzitie la euro, respectiv sa i se aplice Mecanismul cursului de schimb (ERM II), este de doi-trei ani.

Romania avea anul trecut un PIB pe cap de locuitor la nivelul de 60% din media zonei euro, in conditiile in care, in 2000, era la 30%, astfel ca a avut cel mai ridicat ritm de convergenta dintre tarile din Uniunea Europeana, in aceasta perioada.

Totusi, spre deosebire de restul tarilor din Europa Centrala si de Est, Romania are probleme din cauza deficitului comercial ridicat, care a ajuns la aproape 10 miliarde de lei, la noua luni. O parte din acest deficit provine chiar din importurile alimentare ridicate din Unguria si Polonia.

Alta problema a Romaniei este deficitul bugetar, care in ultimii doi – trei ani a fost cu greu metinut sub limita angajata prin Tratatul de la Maastricht, de sub 3% din PIB, in ciuda puternicei cresteri economice.

Potrivit proiectului, aceste probleme, precum si altele conexe, se vor adanci, daca Romania nu atinge un grad de convergenta optim si sustenabil, in momentul in care va trece la euro. 

Adauga un comentariu