Actualitate

OFICIAL! Cum a decurs prima proba scrisa la Evaluarea Nationala, in Iasi

Publicat: 22 iun. 2015
1
Absolventii claselor a VIII-a au sustinut astazi, 22 iunie 2015, proba scrisa la Limba si literatura romana, in cadrul examenului de Evaluare Nationala. Conform datelor oficiale centralizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi, in cele 186 de centre de examen au fost inscrisi 6.746 candidati, din care au absentat 188, prezenta elevilor fiind de 97.21%. Potrivit reprezentantilor ISJ, varianta de subiect 9 include subiecte accesibile si echilibrate, „fiind respectate exigentele curriculare pentru invatamantul gimnazial, prevederile programei de examen, precum si structura oficiala, transmisa in retea de Centrul National de Evaluare si Examinare inca de la inceputul anului scolar.
„Primul subiect, cu un total de 42 de puncte, propune ca suport un fragment in proza, extras din basmul popular Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos, cules de Petre Ispirescu, cu cerinte clar formulate, vizand competente de intelegere, explorare si valorizare a textului literar. Compunerea solicita argumentarea apartenentei la specia basmului popular a fragmentului dat, ceea ce presupune, pe de o parte, cunoasterea particularitatilor acestui tip de creatie, indragita, de altfel, de elevii de gimnaziu pentru toposul magic pe care il deschide, pe de alta parte, adecvarea continutului la cerinta data. Consideram ca propunerea unui text epic constituie un suport important in redactarea raspunsurilor, date fiind posibilele referiri la subiect, personaje, naratiune, repere spatio-temporale. 
Cel de-al doilea subiect, de 36 de puncte, valorifica un text nonliterar extras din articolul „Este ziua iei romanesti: piesa vestimentara care nu se demodeaza niciodata”, semnat de Oana Antonescu. Sarcinile de lucru verifica rigoarea cunostintelor de vocabular, morfologie si sintaxa dobandite in anii de gimnaziu, precum si capacitatea de a redacta o compunere narativa (relatarea unei intamplari, imaginare sau reale, petrecute intr-o zi de sarbatoare – cerinta ce le va oferi posibilitatea elevilor creativi, inspirati, sa elaboreze texte proprii originale). In afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului, ortografie si punctuatiei”, spun reprezentantii ISJ Iasi.
Adauga un comentariu