National

OFICIAL DNA. De ce fapte este acuzat Robert Negoita

Publicat: 14 apr. 2016
1
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Robert Negoita, la data faptelor administrator al unor societati comerciale, in prezent primar al sectorului 3 Bucuresti, cu privire la comiterea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata. Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, exista aspecte si date din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societatilor pe care le administra, suspectul Negoita Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei.

Vezi si Robert Negoita, audiat la sediul DNA intr-un dosar de evaziune fiscala – UPDATE
Concret, s-a stabilit ca, in perioada 2005 – 2009, suspectul Negoita Robert Sorin a construit, in vederea vanzarii, 3 ansambluri rezidentiale formate din vile si blocuri de locuinte si locuri de parcare, situate in Bucuresti, in orasul Voluntari si orasul Popesti Leordeni. Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau. In perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un numar de 1.250 de tranzactii imobiliare, constand in vanzari de constructii si teren aferent constructiilor, activitati din care a obtinut venituri in suma de 364.714.645 lei. Avand in vedere ca Negoita Robert Sorin a luat masuri active de comercializare a locuintelor construite in cele trei ansambluri rezidentiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfasurat-o este calificata ca activitate economica, pentru care exista obligatia platirii de TVA catre buget.

Pentru a evita plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoita Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, in nume propriu, au fost evidentiate contabil si declarate fiscal de societatile pe care le administra, insa veniturile nu au fost evidentiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidentiale, Negoita Robert Sorin nu a declarat activitatea economica prestata ca persoana impozabila in scopuri de TVA. Astfel, desi imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizica Negoita Robert Sorin, dupa finalizare, acestea au fost prezentate, la toate targurile imobiliare, drept ansamblurile rezidentiale apartinand unei din societatile la care acesta era actionar. Prin activitatile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei si reprezinta TVA de la care Negoita Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activitatii economice derulate in nume propriu, in perioada 2005 – 2009. Suspectului Negoita Robert Sorin i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Adauga un comentariu