International

OFICIAL. Legislatia europeana permite expulzarea cetatenilor care nu au loc de munca

Publicat: 06 ian. 2014
1
Tarile din Uniunea Europeana (UE) nu pot limita libera circulatie a muncitorilor, dar ii pot trimite acasa pe cetatenii care, in decurs de 3 luni, nu si-au gasit un loc de munca si nu au mijloacele necesare de subzistenta, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al CE Jonathan Todd. Intrebat despre declaratia premierului britanic David Cameron privind limitarea numarului de muncitori europeni, Jonathan Todd a precizat ca „mesaje similare au venit din Marea Britanie si inainte de Craciun”.
„Comisia Europeana trebuie sa vada ce decid autoritatile britanice. Dreptul de circulatie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost asa inca de la infiintare, la sfarsitul anilor ’50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pietei Unice”, a spus purtatorul de cuvant al CE.
Referitor la faptul ca Belgia expulzeaza, dupa 3 luni, cetatenii europeni care nu au un loc de munca sau mijloace de a se intretine, Todd a declarat ca aceasta posibilitate le este oferita statelor membre conform Directivei din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor.
„Statele membre au posibilitatea de a expulza dupa 3 luni cetatenii care nu au un loc de munca sau mijloace de subzistenta care ii impiedica sa devina o povara pentru tara respectiva. Daca statele membre aplica sau nu aceasta posibilitate, tine de fiecare stat membru. Dreptul comunitar le permite sa faca acest lucru, dar nu le obliga”, a spus purtatorul de cuvant. Acesta a adaugat ca Marea Britanie si Germania nu s-au consultat cu CE in privinta unor masuri privind limitarea liberei circulatii, potrivit Mediafax.
Adauga un comentariu