Eveniment-Social

Oficial! Una dintre cele mai importante clădiri din Iaşi va fi reabilitată. Câți bani se vor investi – Exclusiv

Publicat: 23 feb. 2021
S-a emis ordinul de începere a lucrărilor de execuţie a uneia dintre cele mai importante clădiri din Iaşi

Este oficial! Astăzi, 23 februarie 2021, s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de execuţie a uneia dintre cele mai importante clădiri din Iaşi.

Astfel, contractul de execuţie de lucrări nr. 579/03.12.2020 încheiat pentru realizarea lucrărilor de execuţie la obiectivul de investiţii: „Reabilitarea, consolidarea şi refunctionalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, situat pe Aleea Sadoveanu nr. 5-7, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi”.

Când vor începe lucrările de reabilitare a Observatorului din Iaşi și cât se va investi

De dispune începerea lucrărilor de execuţie pentru obiectivul de investiţii începând cu data de 15 februarie 2021, iar durata de execuţie este de 12 luni.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a obținut un milion de euro pentru refacerea clădirii istorice Observatorul Astronomic din Copou. Deja, licitația pentru a desemna firma care să deruleze lucrările s-a finalizat. Iasicon S.A. Iași a câștigat marele pot. Fondurile sunt obținute de la Compania Națională de Investiții (CNI).

„Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vedrea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.

Telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania

Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania. De reamintit că, pe lângă această clădire istorică pe care o are în proprietate UAIC, unitatea de învățământ a demarat deja lucrări de reabilitare la alte două imobile de patrimoniu.

Este vorba despre fosta Casa Canano, din zona Fundație, și cunoscută drept Corpul E. Aceasta va avea destinație didactică. Pe de altă parte, în plin proces de reabilitare este și Casa Universitarilor Iași de pe Bulevardul Carol I, fosta Casă Canta. Aici se vor organiza manifestări și evenimente academice, dar și momente de loisir pentru comunitatea academică cuzistă.

Adauga un comentariu