International

Oficiali suedezi și finlandezi vor vizita Turcia pentru a discuta despre cererile lor de aderare la NATO

Publicat: 24 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oficiali suedezi și finlandezi vor vizita Turcia pentru a discuta despre cererile lor de aderare la NATO
Vizita oficialilor suedezi și finlandezi în Turcia vine după obiecțiile gazdei față de aderarea celor două țări la NATO

Cererea de aderare la NATO, motiv de vizită a oficialilor suedezi şi finlandezi în Turcia. Astfel, delegațiile la nivel înalt din cele două țări nordice urmează să sosească în Turcia marți seară, 24 mai, pentru discuții cu ministerul de externe.

oficiali suedezi și finlandezi Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase anterior că Finlanda şi Suedia nu ar trebui ”să se obosească” să mearcă în Turcia pentru a încerca să convingă.

Oficiali suedezi și finlandezi vor vizita Turcia

Vizita oficialilor suedezi și finlandezi în Turcia vine după obiecțiile gazdei față de aderarea celor două țări la NATO. Totodată, președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase anterior că Finlanda şi Suedia nu ar trebui ”să se obosească” să mearcă în Turcia pentru a încerca să convingă.

Amintim că fără sprijinul tuturor membrilor NATO – inclusiv Turcia – cele două ţări nordice nu pot adera la alianța militară.

Sâmbătă, 21 mai, liderii Turciei, Suediei și Finlandei au purtat discuții pentru a lămuri preocupările Ankarei.

În această privinţă, secretarul adjunct al Apărării al SUA, Kathleen Hicks a declarat marţi, 24 mai, că Statele Unite ale Americii sunt încrezătoare că Finlanda și Suedia vor găsi o rezolvare cu privire la cererile lor de aderare la NATO.

„Suntem încrezători că Finlanda și Suedia vor putea rezolva aceste (preocupările) direct cu turcii”, a declarat Hicks în timp ce vorbea alături de omologul său norvegian la Oslo.

Ankara și-a surprins aliații Organizația Tratatului Atlanticului de Nord la începutul acestei luni, opunându-se la aderarea celor două țări nordice la alianță.

Turcia menţionează că Suedia și Finlanda găzduiesc persoane care au legături cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepți ai lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat din 2016.

Relaţii tensionate între Turcia şi Statele Unite ale Americii

Pe fondul aceluiași subiect, precizăm că în trecut, Turcia a achiziționat sistemul de apărare rusesc S-400, iar această acţiune a fost una dintre problemele cheie care au condus la tensionarea relațiilor dintre Turcia și Statele Unite ale Americii în ultimii ani. În luna iulie a anului 2019, SUA au retras Ankara din programul său cheie de avioane de luptă F-35, la doar câteva zile după ce Turcia a primit prima livrare de S-400 rusești.

Totodată, Turcia a condamnat, sprijinul acordat de Washington grupurilor armate kurde din Siria. Statele Unite recunosc PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) ca organizație „teroristă”, dar au sprijinit militar și politic Unitățile de Protecție a Poporului Kurd (YPG), o ramură siriană a acesteia, în special în perioada de vârf a luptei împotriva ISIL din anii 2010.

Important de menționat este că aceste tipuri de blocaje diplomatice cu privire la extinderea NATO au mai avut loc şi în urmă cu mai mult timp. Cel mai recent, Grecia a întârziat ani de zile admiterea Macedoniei în cadrul blocului, în semn de protest față de numele statului, despre care grecii au spus că este o încercare de a fura moștenirea greacă. Dar, într-un final, Grecia și Macedonia au semnat un acord în 2019, prin care aceasta din urmă și-a schimbat numele în Macedonia de Nord, înainte ca Atena să își retragă obiecțiile față de aderarea Skopje la NATO.

În acest context, amintim că o delegație a oficialilor suedezi și finlandezi vor vizita Turcia pentru a discuta despre cererile lor de aderare la NATO.

Adauga un comentariu