Actualitate

Oficialii AstraZeneca admit efectele adverse ale vaccinului – DOCUMENT

Publicat: 07 apr. 2021
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford nu a fost încă aprobat de UE
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford poate provoca tromboză, susțin oficialii companiei într-un document

Răsturnare de situaţia în rândul vaccinului AstraZeneca. Conform unui document emis de oficialii AstraZeneca este recunoscut faptul că sunt efecte adverse ale vaccinului după administrare. Printre efectele adverse semnalate de aceştia se numără şi tromboza.

Documentul vine după ce în ultima perioadă în întreaga lume a izbucnit un întreg scandal prin care mai multe persoane au susţinut că sunt efecte adverse grave după utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Compania care produce vaccinul AstraZeneca a transmis un document tuturor specialiştilor din România

Compania AstraZeneva AB, cea care produce vaccinul mai sus amintit a emis un document prin care le cere specialiştilor din România să dezvolte un grad ridicat de atenţie la efectele adverse ale vaccinului. De altfel, este pentru prima oară când compania admite că nu este exclus o legătură dintre tromboză şi administrarea vaccinului anti COVID-19.

Printre elementele semnalate de companie se numără şi apariţia unor cheaguri de sânge, tromboze. Iată care sunt elementele semnalate de compania AstraZeneca:

  • COVID-19 Vaccine AstraZeneca: beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.
  • După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare.
  • Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei.
  • Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul, membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală.

Universitatea Oxford a oprit studiile clinice la copii şi adolescenți

Universitatea Oxford a decis să oprească studiile clinice la copii şi adolescenţi ca urmare a temerilor că în rândul adulţilor au apărut mai multe tromboze după injectarea cu serul AstraZeneca. Studiul era menit pentru a testa eficienta vaccinului la minori și dezvoltarea de anticorpi necesari pentru combaterea COVID-19.

De altfel, un oficial de rang înalt din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului spunea în cursul zilei de marţi, 6 aprilie 2021, că există o cauzalitate intre injectarea serului şi dezvoltarea unor tromboze sau cheaguri de sânge:

„În opinia mea, este evident că putem spune că este o legătură (a cheagurilor de sânge, n.r.) cu vaccinul cu toate că nu este foarte clar ce a provocat o astfel de reacţie.

De altfel, oficialul a precizat că EMA va clarifica acest lucru în orele care urmează şi că va emite un punct de vedere în acest caz.

Anunţul a venit la puţin timp după ce acelaşi EMA a declarat, într-o poziţionare oficială faptul că vaccinul AstraZeneca este sigur la administrare şi că beneficiile depăşesc orice risc.

Documentul publicat de stiripesurse poate fi consultat aici
Adauga un comentariu