Economic Local

Oierii din Iași, nemulțumiți de sumele acordate de Ministerul Agriculturii pentru fermierii afectați de pandemia de COVID-19. Cioban din Iași: „Vă bateți joc de cei care vă pun brânza pe masă”

Publicat: 15 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oierii din Iași nemulțumiți de sumele acordate de Ministerul Agriculturii pentru fermierii afectați de pandemia de COVID-19. Cioban din Iași Vă bateți joc de cei care vă pun brânza pe masă
Oierii din Iași afectați de pandemia de COVID-19, nemulțumiți de cei 5 lei acordați de Ministerul Agriculturii pe cap de animal

Oierii din Iași acuză autoritățile că își bat joc dacă le oferă 5 lei pentru fiecare ovină sau caprină, după ce au fost afectați de pandemia de COVID-19. Fermierii din Iași susțin că nu vor depune actele pentru că e un ajutor infim față de cât se așteptau să primească. Mai mult, programul „Lâna” a fost suspendat în anul 2020 din cauza lipsei fondurilor acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La nivelul județului Iași fermierii dețin 330.000 de ovine

Oierii din Iași acuză autoritățile că își bat joc dacă le oferă 5 lei pentru fiecare ovină sau caprină, după ce au fost afectați de pandemia de COVID-19. Fermierii din Iași cred că e o glumă decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de a acorda 5 lei pentru fiecare ovină sau caprină din gospodărie.

„Am văzut și eu Ordonanța. Chiar dacă noi suntem țărani, ne mai și informăm din presă sau de pe site-urile instituțiilor. Când am citit 5 lei pe ovină, am crezut că e o glumă. Noi cheltuim 2.000 de lei cu un cioban și nici tunsul oilor nu îl scoatem din banii ce ni-i dau”, spune Ionuț Popa, care are 300 de oi.

Mircea Stanciu, fermier din Iași: „Domnilor, vă bateți joc de cei care vă pun brânza pe masă”

Mircea Stanciu, un alt oier din Iași care are un efectiv de 400 de oi, spune că e o bătaie de joc la adresa fermierilor.

„De ce la suine se dă 100 de euro și la oieri numai 5 lei? Vă dați seama că e un interes la mijloc? Sigur cineva de pe la minister are fermă cu porci. Că altfel nu-mi explic prostia asta. Domnilor, vă bateți joc de cei care vă pun brânza pe masă”, susține Mircea Stanciu.

Imediat ce anunțul despre ajutoarele financiare pentru sectorul ovin și caprin au fost publicate în Monitorul Oficial, crescătorii de ovine și-au arătat nemulțumirea față de sumele acordate de MADR, și pe rețelele de socializare.

Fermierii din Iași susțin că nu vor depune documentele pentru a accesa acest ajutor de la stat

Astfel, oierii din Iași din grupurile de fermieri de pe rețelele de socializare susțin că aceste decizii vor îngropa oierii.

„Anul trecut, samsarii luau banii de pe lână, anul acesta îi iau cei din Minister. Vor să îngroape zootehnia cu totul. La oi sunt probleme, la bovine sunt probleme. Nu știu ce e în capul oamenilor școliți de la București. Vor să mâncăm prostii aduse din străinătate? Păi noi ne-am chinuit să vindem la oameni acum, în pandemie, că le era frică să mai vină la noi la poartă, la piață nu am vândut, și acum vin și ne cer acte să luăm 5 lei pe oaie. Dăm mai mulți bani pe dosar și pe benzină”, spune Ionică Stan.

Crescătorii de ovine au valorificat lâna în perioada 2018-2019 și au încasat subvenții de la stat în valoare de 501.737 de lei

Programul „Lâna” a fost anulat în anul 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Derulat pentru prima dată în anul 2018, când fermierii din Iași au fost interesați și s-au înscris în număr mare în program, fiind vorba de aproape 90 la sută din numărul total de crescători de ovine din județ, anul trecut programul nu a mai prezentat interes pentru ei. Astfel, doar 20 de crescători de ovine din cei 1.684 din Iași s-au înscris în program.

Fermierii din Iași au valorificat lâna în perioada 2018-2019 și au încasat subvenții de la stat în valoare de 501.737 de lei. În 2019, subvenția pe lână a fost majorată de la 1 leu pe kilogram la 2 lei pe kilogram. Oierii s-au plâns atunci că samsarii, cei care le eliberau factura obligatorie pentru dosarul care se depunea la Direcția Agricolă, le impuneau în unele cazuri crescătorilor chiar sume de bani pentru a le prelua lâna.

Numărul fermierilor din Iași care s-au înscris anul trecut în programul „Lâna” a scăzut considerabil din cauza problemelor întâmpinate în comercializarea lânii

Acesta a fost unul din motivele pentru care mulți fermieri din Iași au renunțat la subvențiile acordate în cadrul programului „Lâna”. De asemenea, lipsa centrelor de colectare a lânii, fiind doar un singur centru pe zona Moldovei, în Bacău, a fost un factor care a determinat crescătorii de ovine să renunțe la înscrierea în program. La centrul de colectare, fermierii trebuiau să aducă o lână de la o anumita rasă, cu firul subțire, ceea ce era imposibil pentru unii fermieri, pentru că nu mai creșteau de mulți ani rasele cerute în centrele de colectare.

Banii obținuți de la stat ajutau fermierii din Iași care nu reușeau să vândă lâna din cauza lipsei interesului pentru acest produs

Programul „Lâna” a fost demarat pentru a ajuta crescătorii de ovine să utilizeze lâna și să nu o mai arunce pentru că nu au cui să o vândă sau chiar să o trimită anumitor firme care să o folosească la crearea de izolații pentru clădiri. Schema de ajutor de minimis a avut o finanțare de 36 de milioane de lei, iar banii s-au asigurat de la bugetul de stat.

Beneficiarii au fost persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuiau să dețină o exploatație de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

Adauga un comentariu