Stiri medicale

Oja, un pericol pentru gravide si copii

Publicat: 23 dec. 2010

Lacurile de unghii contin o serie de substante toxice, dintre care unele sunt cancerigene. Desi sunt interzise in Uniunea Europeana, fabricile din Romania le folosesc.

Toluenul, dibutil ftalatul (DBP) si formaldehida sunt cele mai toxice substante care se gasesc in lacurile de unghii, a declarat Oana Popescu, director general Beauty Supply, in cadrul conferintei de lansare a targului Nail Expo. 

Toluenul este un derivat din benzen, se foloseste ca diluant pentru vopselurile industriale si studiile pe animale au aratat ca poate fi periculos pentru embrionul uman. Formaldehida si DBP sunt substante cancerigene care usuca placa unghiala. Potrivit Oanei Popescu, aceste substante sunt interzise in UE din cauza toxicitatii lor, insa exista si astazi în Romania fabrici care le folosesc in productia de oje.

Nu lacuiti unghiile fetitelor
Desi pare o bariera de netrecut in calea chimicalelor, unghia este de fapt hidrofila, ceea ce inseamna ca poate absorbi tot ceea ce se dizolva in apa, inclusiv toxinele din oja. Acestea pot fi si inhalate, ceea ce reprezinta un pericol mai mult pentru manichiuriste.

Pericolul este mare si pentru femeile insarcinate, caci toxinele din oja pot afecta fatul, dar si pentru copii. Daca obisnuiesti sa-i faci unghiile fetitei tale, chiar si numai la ocazii speciale, ar fi bine sa renunti la acest obicei. Organismul copiilor este mai sensibil si efectele negative apar chiar daca oja e folosita rar.

Oja bio-organica, sigura dar putin rezistenta
Daca vrei sa fii sigura ca lacul de unghii nu-ti afecteaza sanatatea, citeste cu atentie eticheta inainte de a cumpara o oja si cauta produsele care nu contin toluen, formaldehida si DBP. Pe piata exista si oje bio-organice, pe baza de apa, insa acestea nu tin decat pana la prima spalare pe maini.loading...

Adauga un comentariu