Razboi în Ucraina

Olaf Scholz: „Ucraina are nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucție”

Publicat: 22 iun. 2022
Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz a susținut, miercuri, crearea unui "plan Marshall" pentru Ucraina

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a susținut astăzi, 22 iunie, crearea unui „plan Marshall” pentru Ucraina. De asemenea, acesta a estimat faptul că reconstrucția va costa „miliarde și se va întinde pe mai multe generații”.

„La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie”, a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO, relatează AFP.

Vom avea nevoie de mai multe miliarde suplimentare de euro şi de dolari, iar aceasta vreme de ani”, a subliniat el, în contextul în care subiectul ajutorului financiar pentru Kiev va fi în centrul discuţiilor la aceste reuniuni.

Scholz a apreciat că negocierile între Ucraina și Rusia sunt departe de a se concretiza, pentru că „Putin crede încă în posibilitatea de a putea dicta pacea”.  El i-a îndemnat pe occidentali să „menţină ferm sprijinul faţă de Kiev prin sancţiuni contra Rusiei, asistenţă financiară şi livrări de arme”, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Cancelarul german Olaf Scholz a mers în Ucraina

Cancelarul german Scholz, președintele Klaus Iohannis, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian, Mario Draghi, au făcut săptămâna trecută o vizită în Ucraina pentru a-i aduce sprjinul lor preşedintelui Volodimir Zelenski, ocazie cu care s-au deplasat şi în oraşul martir Irpin.

„Vedem acest lucru foarte clar în ruinele caselor din Irpin. Amploarea distrugerilor este enormă. Anumite lucruri mi-au amintit de imaginile oraşelor germane după Al Doilea Război Mondial”, a explicat cancelarul.

În ultimele 100 de zile, UE a mobilizat miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Germania singură a contribuit cu circa un miliard la ajutorul civil de la începutul războiului”, a precizat el.

„Acest nou plan Marshall nu va fi posibil decât unindu-ne forţele, în colaborare cu organizaţiile financiare internaţionale, cu alte mari ţări donatoare şi cu alte organizaţii internaţionale”, a subliniat cancelarul german.

Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la summitul G7 care va începe în acest weekend la Elmau, în Bavaria, şi la care va susţine o alocuţiune luni.
Adauga un comentariu