Stiri si curiozitati

Olandezii au descoperit modul inedit prin care vechii egipteni au transportat blocurile din care au construit piramidele

Publicat: 14 nov. 2014

Cercetatorii de la Universitatea din Amsterdam au publicat rezultatele unui studiu pe tema tehnologiilor egiptene de constructie.

Multa vreme s-a crezut ca egiptenii au folosit sanii din lemn pentru a transporta blocurile uriase de piatra, dar, pana acum, nu s-a stiut cum au reusit sa rezolve problema frecarii, scrie The Washington Post.

Saniile folosite de egipteni pentru transportul pietrelor erau rudimentare, formate din scanduri de lemn, cu capetele ridicate in sus, care s-ar fi scufundat, daca ar fi fost trase prin nisipul uscat. Nisipul ud, insa, se comporta diferit. Conform cercetarii „forta de frecare pe nisipul ud este redusa de adaugarea unei cantitati mici de apa.”

Vezi si Enigma piramidelor pierdute, rezolvata

„Pentru constructia piramidelor, egiptenii au fost nevoiti sa transport blocuri grele de piatra si bucati mari ale statuilor prin desert. Pentru asta, egiptenii puneau obiectele grele pe o sanie, care era trasa peste nisip. Cercetarea a arata ca, probabil, constructorii au udat nisipul din fata saniei”, scrie in studiul olandezilor.

Vezi si Imaginea uluitoare a perfectiunii piramidelor din Egipt – FOTO

Prea multa apa, insa, creza alte probleme. „Frecarea statica scade progresiv in amplitudine cand apa este adaugata in sistem”, au scris autorii studiului.

Ipoteza folosirii nisipului ud este sustinuta si de o pictura din mormantul faraonului Amenhotep. In imagine, o persoana care sta in fata unei sanii masive toarna apa peste nisipul din fata saniei.loading...

Adauga un comentariu