News Flash:

Olimpiada, musafirii, "tratatiile" si ceva despre politete

24 Septembrie 2000
631 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca ultima jumatate a lunii septembrie este "confiscata" de Jocurile Olimpice de la Sidney, credem, totusi, ca macar in week-end ar fi necesare oarece derogari de la acest sport al secolului pre numele sau: rastignirea benevola a bipedului cugetator pe telecomanda televizorului. Sa zicem, de-o pilda, ca ne-am smulge din aceasta dulce-amara hipnoza a micului ecran, ne-am pune "la patru ace" si ne-am duce in vizita la niste prieteni dragi pe care i-am cam neglijat in ultima... jumatate de viata. Ori ca pusi, de asemenea, la numarul respectiv de ace, si cu casa&masa gatite sarbatoreste, ne-am pregati sa primim niste oaspeti la fel de dragi. Fireste, la fel de bineveniti sunt si musafirii neanuntati cu o saptamana inainte, si tocmai la acest caz ne vom opri astazi. Bineinteles, intr-o astfel de situatie, se pune problema unei "tratatii" pregatite in fuga mare, si-n acest scop va sugeram doua retete-fulger: "sandvisuri-dobos" si ciuperci in aluat de clatite.

Sandvisuri-dobos
Pentru a prepara aceasta gustare, garantat delicioasa, avem nevoie de: una franzela, un pachet de unt si trei-patru paste diferite (din carne, ficat, sunca, sardele, masline sau branza), asezonate, dupa gust, cu maioneza, mustar picant, gogosari copti si trecuti prin masina de tocat etc. Franzela se curata de coaja, taind din miez si din partile laterale in asa fel ca painea sa capete forma unui dreptunghi sau patrat avand latimea de cca 8 cm. Se taie painea in felii subtiri, fiecare felie se unge cu alta pasta. Se pun feliile unse una peste alta, formand grupuri de cate cinci felii. Aceste grupuri se ung cu unt, se tavalesc prin cascaval ras si se lasa la rece. Dupa ce compozitia s-a racit bine, se taie felii in lungul fiecarui grup si se aranjeaza pe un platou.
Pe langa gustul lor placut care le este conferit de varietatea pastelor, aceste sandvisuri prezinta si un aspect estetic deosebit datorat alternantei de culori dintre paste si feliile de paine.

Ciuperci in aluat de clatite
Ciupercile se curata, se taie in felii mari, se fierb si se strecoara. Separat, pregatim un aluat gros de clatite. Fiecare felie de ciuperci se trece prin aluat si se prajeste in untura sau unt incins. Se pot servi ca atare sau cu muraturi, ori diverse salate picante. Pofta buna! (Bubulina-gospodina)

Gazde politicoase, musafiri politicosi
•In calitate de gazda, straduiti-va sa arborati un zambet amabil fata de oaspetii dvs; pastrati aceasta atitudine fata de toti oaspetii, discriminarile nu sunt admise. •Daca musafirii nu se cunosc intre ei, faceti imediat prezentarile, adaugand si cateva cuvinte edificatoare de genul: "care lucreaza la...", "cu care am fost coleg(a) la...", acesta putand fi un punct de plecare in legarea unor eventuale conversatii. •In timpul mesei, conversatia va fi mai redusa, altminteri riscam sa ni se raspunda "cu gura plina". Totusi, si la masa, gazda trebuie sa aiba grija sa nu existe momente de tacere mormantala, in care sa se auda doar zanganitul tacamurilor: este penibil. •Nu va grabiti sa veniti cu "tratatiile", inainte de a-i lasa pe musafiri "sa-si traga rasuflarea", altfel, veti da impresia ca doriti sa scapati cat mai repede de ei. •Adevaratul "taifas prietenesc" (care nu trebuie sa degenereze in barfa despre persoane absente!) are loc dupa ce s-a terminat gustarea sau masa, eventual, la o tigara, o cafea si un coniac.
•La randul lor, oaspetii nu trebuie sa intarzie niciodata peste ora indicata de gazda, mai ales daca sunt invitati la masa, dar nici sa soseasca prea devreme, riscand, astfel, sa surprinda gazda cu pregatirile neterminate. •Ei trebuie sa ofere gazdei fie un buchet de flori, fie o cutie cu bomboane. •In timpul conversatiei generale, nu trebuie sa ridice tonul, nu trebuie sa-si impuna cu vehementa punctul de vedere; este interzis sa vorbeasca in soapta cu persoana de alaturi, dand astfel impresia ca barfesc gazda sau pe unul dintre oaspeti. •Oricat de savuroase ar fi preparatele unui bufet rece, sa nu abuzeze, lasand astfel gazdei impresia ca au onorat invitatia doar pentru a-i aprecia calitatile de buna gospodina. •Daca sunt "mai prieteni" cu gazda, o pot ajuta chiar la servitul celorlalti musafiri. •Nu trebuie sa plece ostentativ, dupa o eventuala discutie in contradictoriu cu gazda sau cu unul dintre oaspeti. •La plecare, trebuie sa-si ia ramas-bun intai de la gazde, apoi de la restul persoanelor prezente. Daca exista un grup mai numeros de musafiri, poate fi utilizat un salut general si amabil.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3103 (s) | 22 queries | Mysql time :0.189191 (s)