Titlurile zilei

Olimpică din Iași, admisă la celebra Universitate Oxford, ar putea rata șansa de a studia în Anglia! Totul dintr-un motiv cu impact emoțional tulburător (EXCLUSIV)

Publicat: 23 ian. 2021
Eleva de clasa a XII-a Mălina Constantinescu de la Colegiul Național Iași și Universitatea Oxford, Marea Britanie
Luna aceasta (ianuarie 2021), ieșeanca Mălina Constantinescu (clasa a XII-a, Colegiul Național Iași) a fost admisă la prestigioasa Universitate Oxford, Marea Britanie. Aceasta este olimpică internațională, Fizica fiind domeniul în care a excelat. Din cauza majorării taxelor la universitățile din Anglia (după Brexit) și a numărului mic de burse acordate, Mălina Constantinescu a luat în calcul, din vara acestui an, să studieze (în paralel), la facultățile de Fizică și Matematică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Mălina Constantinescu, unul dintre cei mai buni elevi – olimpici din Iași, a fost admisă la celebra Universitate Oxford, Marea Britanie! Aceasta este în clasa a XII-a la Colegiul Național. Din păcate, o situație ivită în Europa poate anula plecarea la studii în Anglia

Eleva de clasa a XII-a Mălina Constantinescu, de la Colegiul Național Iași, a fost admisă la celebra Universitate Oxford din Marea Britanie. Aceasta este olimpică internațională, Fizica fiind domeniul în care a excelat. Din cauza majorării taxelor la universitățile din Anglia (după Brexit) și a numărului mic de burse acordate, Mălina Constantinescu a luat în calcul, din vara acestui an, să studieze (în paralel), la facultățile de Fizică și Matematică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Mălina Constantinescu este tânăra care și-a adjudecat medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Fizică, Grecia 2019. Clasarea de la Balcaniada i-a reconfirmat valoarea, având în vedere că au participat reprezentanți din 12 țări. În același an, la Iași, a fost declarată „Elevul Anului”.

De mică, Mălina Constantinescu a ales să renunțe la dansul sportiv, pe care l-a practicat la nivel de performanță, pentru a se dedica studiului Fizicii

Pentru a ajunge la un asemenea nivel, Mălina Constantinescu a ales să renunțe la dansului sportiv pe care l-a practicat la nivel de performanță și s-a dedicat studiului Fizicii. A primit o recunoaștere pe plan local și național a rezultatelor obținute la olimpiade și concursuri din România și internaționale. A participat la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (UE), Portugalia 2019, International Mathematics Competition India (2017) și International Mathematics Competition China (2015), precum și în cadrul „Global Summer School”, Imperial College London (tot în 2019). Întâi a descoperit la școală plăcerea de a găsi soluții ingenioase la probleme de Matematică. După asta, a început să studieze Fizica și a realizat că poate îmbina Matematica cu explicarea unor fenomene din Natură.

„Eu sunt pasionată de Fizică, dar am participat și la foarte multe concursuri pe zona dansului. Da, contează foarte mult părinții, profesorii și atmosfera de la Colegiul Național Iași. Apoi, eu sunt o fire dechisă și care-și dorește să se implice în acțiuni de voluntariat. În spatele succesului se află multă muncă și sacrificiu. Sunt zile, înainte de concursuri, în care lucrez și 6 ore pe zi, dar sunt zile în care îmi iau și o vacanță. Am început în clasa a V-a și abia în clasa a VI-a am început să studiez Fizica. De atunci, Fizica nu a încetat să mă surprindă. Am norocul să fiu înconjurată de profesori dedicați, care mă sprijină. Familia este cel mai mare susținător al meu. Făra ei nu aș fi ajuns aici”, povestea, în exclusivitate pentru emisiunea BZI LIVE, Mălina Constantinescu.

„Noi ca părinți vom face toate eforturile pentru a o ajuta”, a mărturisit Ioana Constantinescu, mama Mălinei

Cu toate acestea, din cauza faptului că Marea Britanie a acceptat Brexit-ul (nu mai este membră a Uniunii Europene), taxele pentru studenții internaționali au fost majorate. Astfel, un tânăr britanic poate achita și 10.000 lire sterline ca taxă de studiu (anual), în timp ce un străin o sumă aproape dublă. Și aici, de anul acesta, taxele de școlarizare ar putea crește și mai mult. De asemenea, pentru viitorii studenți internaționali ce provin din Estul Europei și care sunt admiși la Oxford, se acordă doar o bursă. Acesta ar putea fi un motiv pentru care Mălina Constantinescu ar renunța la Oxford și ar urma cursurile (în paralel) ale facultăților de Fizică și Informatică din cadrul Universității „Cuza”.

„Am primit vestea luna aceasta. Ioana a fost admisă pe Fizică, ceea ce reprezintă o încununare a eforturilor sale. A luat testul și interviul, iar acum a primit și recomandarea de la un profesor de la Oxford. A aplicat și pentru bursă, doar că pentru viitorii studenți internaționali ce provin din Estul Europei este alocată doar una. În vară va decide dacă plecă la Oxford sau dacă va studia Fizica și Informatica la «Cuza». Decizia îi aparține și, indiferent de ce va decide, noi ca părinți vom face toate eforturile pentru a o ajuta”, a mărturisit Ioana Constantinescu, mama Mălinei.

După Brexit, tuturor candidaților li se vor aplica taxe de studenți internaționali. Până acum, ajungeau pâna la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență și chiar 20.000 de lire pentru programele de masterat.

Comentarii
Adauga un comentariu