Actualitate

Olimpicii ieseni care au castigat aurul in Canada vin inapoi acasa. Vor fi felicitati personal de reprezentantii ISJ Iasi – FOTO/LIVE VIDEO

Publicat: 08 aug. 2018

Cei trei olimpici ieseni care au castigat medalii de aur in Canada vor ajunge inapoi acasa in cursul zilei de astazi, iar in jur de ora 19.00 vor fi prezenti la sediul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi. Ei vor fi intampinati de parinti, prieteni, colegi, profesori si de reprezentanti ai ISJ.

Cea de-a XV-a editie a Olimpiadei Internationale de Geografie, din perioada 1- 6 august 2018 desfasurata in Quebec, Canada,  aduce un succes rasunator geografiei romanesti, echipajul tarii noastre clasand Romania pe primul loc intre cele peste 50 de natiuni participante, cu trei medalii de aur si o medalie de argint, cu cel mai mare punctaj cumulat in urma celor trei probe de concurs: proba teoretica, proba practica si testul multimedia. 

Din cei patru elevi selectati, in urma unor concursuri riguroase, pentru a reprezenta tara noastra la cea mai importanta competitie de profil, trei sunt ieseni: Manuel Fosalau (AUR), de la Colegiul National „Emil Racovita” (coordonator – prof. dr. Mihaela Lesenciuc), Bianca Solomon (AUR), de la Colegiul National „Costache Negruzzi” (coordonator – prof. Simona Iancu), Andrei Sandu (AUR), de la Colegiul National (coordonator – prof. Cornelia Mihaela Fiscutean). Acestora li se adauga Omar Hamod (ARGINT), de la Colegiul National „Mihai Viteazu” Bucuresti. Ei au fost coordonati de doi lideri, profesorii Dorin si Cornelia Fiscutean de la Colegiul National Iasi, pregatirea centralizata a lotului reprezentativ al Romaniei avand loc, de peste un deceniu, la Iasi.

Competitia din acest an s-a desfasurat sub patronajul Uniunii geografice internationale (IGU) si Universitatii Laval, cea de-a doua universitate, ca vechime, din America de Nord. La festivitatea de premiere, ce a avut loc la Centrul de Conferinte din Quebec City, echipa Romaniei a stralucit la propriu, clasandu-se pe primul loc in lume.

In afara probelor de concurs, participantii au avut un interesant program de cunoastere a zonei: vechiul Quebec (un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO), Parcul National Jacques-Cartier si Forêt Montmorency si multe evenimente culturale menite sa familiarizeze participantii cu specificul geografic si traditiile zonei.

Olimpiada Internationala de Geografie – IGeo este o  competitie destinata celor mai buni elevi geografi ai lumii, o etapa mondiala in cadrul careia cei mai pasionati si talentati elevi din tarile participante isi pot demonstra cunostintele si abilitatile geografice, competitia  promovand  contactele profesionale in cadrul comunitatii educationale geografice globale.
Editia 2019 va avea loc in Hong Kong, China.

Adauga un comentariu