Stiri medicale

Modul în care omega-3 ajuta creierul să regleze comportamentul agresiv

Publicat: 14 aug. 2020
copil agresiv
Omega-3 regleaza comportamentul agresiv

Omega-3 regleaza comportamentul agresiv. Un nou studiu realizat de academicienii in psihologie de la Universitatea din Derby și Nottingham Trent University (NTU) a arătat că includerea anumitor acizi grași Omega-3 în dieta unei persoane o poate ajuta să își adapteze reacția la agresivitatea fizică impulsivă.

Omega-3 este important pentru funcționarea creierului și a corpului și poate fi obținut din anumite alimente, cum ar fi peștele gras. Aportul insuficient de anumiți acizi grași este legat de mai multe trăsături problematice la adulți și copii, inclusiv depresia, comportamentul agresiv și impulsivitatea.

Pe de altă parte, suplimentele alimentare omega-3 au fost utilizate pentru a trata o varietate de condiții de sănătate emoționale și legate de comportament, de exemplu, deficitul de atenție și tulburarea de hiperactivitate și depresia majoră unipolară.

Cercetarea a analizat aportul alimentar de acizi grași omega-3, în special unul cunoscut sub numele de Acidul Eicosapentaenoic (EPA), în legătură cu modul în care oamenii reacționează impulsiv ca răspuns la o amenințare sau frustrare și dacă pot corecta comportamentul respectiv, noteaza MedicalEpress.

Omega-3 regleaza comportamentul agresiv

Dr. Alex Sumich, profesor asociat în psihologie la Școala de Științe Sociale NTU, a declarat:

„Folosim adesea expresii faciale de suferință, cum ar fi frica și tristețea, pentru a ajuta la reglarea comportamentului nostru agresiv. Acest lucru a fost denumit mecanism de inhibare a violenței (VIM). Oamenii care se luptă să răspundă la aceste semne au adesea dificultăți în a-și adapta comportamentul agresiv.”

Participanții la studiu au completat pentru prima dată chestionare despre aspecte specifice ale dietei lor, au completat si o scală care a evaluat tendința lor de a se angaja în comportament agresiv fizic reactiv, precum agresiunea ca răspuns la o amenințare sau frustrare.

Folosind electroencefalografia (EEG), activitatea lor cerebrală a fost apoi măsurată în timp ce li s-au arătat fețe pe ecranul computerului. Dacă chipul era amenințător, li s-a cerut să răspundă prin apăsarea unui buton de pe tastatura computerului, simulând un „atac”. Ocazional, pe măsură ce persoana răspundea, expresia facială se transforma într-una de suferință (adică frică sau tristețe), iar participantului i s-a cerut să-și schimbe răspunsul.

Agresiune fizică reactivă

Dr. Dean Fido, lector în psihologie la Universitatea din Derby, a declarat: „Folosind EEG, am arătat că modularea acestui comportament impunea participanților să activeze regiunile frontale ale creierului. Oamenii care au fost mai capabili să activeze aceste regiuni frontale au raportat un aport dietetic mai mare de EPA și niveluri mai mici de agresivitate reactivă. Răspunsurile la chestionar au arătat, de asemenea, că aportul dietetic de EPA a fost asociat cu auto-raportări mai mici de agresiune fizică reactivă.”

Rezultatele sunt în conformitate cu un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că aportul EPA Omega-3 joacă un rol important în reglarea emoțiilor și poate ajuta la reducerea comportamentului violent impulsiv.

Dr. Fido a mai adăugat:

„Este posibil ca suplimentele alimentare de EPA să poată fi eficiente pentru anumite tipuri de tulburări de personalitate antisociale care sunt caracterizate în special prin dezinhibiție. Recomandăm ca această zonă să fie investigată în continuare în cercetările viitoare.”

Adauga un comentariu