International

OMS atenționează: delăsarea în lupta cu virusul COVID-19 reprezintă un pericol

Publicat: 15 sept. 2020
OMS: ”Numărul cazurilor din septembrie ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți”
OMS: ”Numărul cazurilor din septembrie ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți”

Directorul biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, și-a arătat aprecierea față de progresul pe care continentul l-a realizat în lupta cu noul coronavirus. Totodată, el a venit și cu un avertisment: delăsarea în lupta cu virusul COVID-19 reprezintă un pericol.

OMS atenționează: delăsarea în lupta cu virusul COVID-19 reprezintă un pericol

Kluge a declarat la Copenhaga că pandemia declanșată la începutul lunii martie a dezvăluit atât punctele forte, cât și pe cele slabe ale Europei, care pot reprezenta o lecție valoroasă pentru iarna care urmează să vină. De asemenea, acesta a insistat și asupra ”oboselii COVID”, regăsită cu precădere printre tineri, fiindcă aceștia au un rol important în lupta cu pandemia.

”Mulţi tineri cred că această pandemie are un risc scăzut, dar un preţ ridicat”, a spus Kluge.

Pentru a permite socializarea în siguranță, soluțiile vor trebuie găsite împreună cu generația mai tânără.

”Interacţiunea socială este atât de importantă pentru a evita singurătatea. Este un motiv important de îngrijorare pentru cei tineri”, a spus Kluge.

De asemenea, directorul biroului regional a tras un semnal de alarmă și a anunțat că pandemia s-ar putea agrava în lunile de iarnă. Cu toate acestea, el a arătat că este optimist că se pot evita alte perioade de izolare la domiciliu, fiindcă lecţiile oferite de strategiile aplicate în trecut ar putea da roade.

”În februarie, am vizat societatea, am vizat şcolile, acum vizăm virusul. Aceasta este vestea bună”, a spus Kluge.

Previziune sumbră din partea OMS privind evoluția COVID-19: ”În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”

Luni, 14 septembrie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu o previziune sumbră în ceea ce privește evoluția pandemiei cu noul coronavirus, precizând că urmează o creștere a numărului de decese în Europa, în lunile octombrie și noiembrie.

‘Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată’, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS.

Hans Kluge a arătat că numărul mare de decese va fi provocat de creșterea numărului de cazuri.

‘Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta’, a spus oficialul, care a adăugat şi ‘un mesaj pozitiv’: ‘pandemia se va opri, la un moment dat’.

Kluge a venit cu avertismentul că nu trebuie să se aștepte ca epidemia să se încheie, dacă un vaccin va apărea.

‘Aud tot timpul: ‘vaccinul va însemna sfârşitul epidemiei’. Bineînţeles că nu!’, a spus reprezentantul OMS Europa, cu sediul la Copenhaga. ‘Nu ştim nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populaţie. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alţii nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coşmar logistic…’, a adăugat medicul belgian.

‘Sfârşitul acestei pandemii va veni când, ca o comunitate, vom fi învăţat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv’, a susţinut Kluge.

De câteva săptâmâni, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este în creştere considerabilă în Europa, mai ales în Spania și Franța. Datele publicate de organizație arată că vineri, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi, mai mult decât în aprilie.

Conform aceleiași surse, numărul zilnic de decese este aproximativ acelaşi ca la începutul lui iunie, în jur de 400-500.

Adauga un comentariu