Stiri medicale

OMS cere suplimentarea fondurilor pentru combaterea tuberculozei

Publicat: 10 dec. 2010
7

Zece milioane de persoane vor muri de tuberculoza pana in 2015 daca fondurile destinate combaterii maladiei nu vor fi suplimentate cu 47 miliarde de dolari in acest interval, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii /OMS/, in planul sau de actiune la nivel mondial ‘Stop tuberculozei’, pentru 2011-2015, transmite AFP.

In fiecare an, 9 milioane de oameni contracteaza aceasta infectie pulmonara, mai ales in tari din Asia (55% din cazuri) si Africa (30%), pe primele locuri aflandu-se China, India, Indonezia si Africa de Sud.

Doua milioane de bolnavi mor anual de tuberculoza, desi maladia este in cele mai multe cazuri vindecabila. Planul preconizeaza ameliorarea urmaririi pacientilor si plasarea accentului pe cei mai vulnerabili: seropozitivii care contracteaza tuberculoza (900.000 de cazuri anual) si bolnavii care au dezvoltat rezistenta la tratament (400.000-500.000 de cazuri). In domeniul cercetarii, este nevoie de dezvoltarea unor teste de depistare, de noi medicamente sau de un vaccin.

‘Stop tuberculozei’ estimeaza ca 5 miliarde de dolari sunt necesare pentru cercetare si alte 37 miliarde pentru aplicarea planului pe 5 ani. Daca aceste sume vor fi mobilizate, vor fi salvate in jur de 5 milioane de vieti, dintre care peste 2 milioane de femei si copii. Tarile afectate de tuberculoza ar trebui sa poata reuni 23 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, subliniaza OMS, care cheama donatorii din statele bogate sa contribuie cu 2,8 miliarde de dolari pe an la lupta impotriva tuberculozei.

Adauga un comentariu