Secretele istoriei

Omul cu Masca de Fier, un personaj incredibil

Publicat: 30 ian. 2014
Apetitul lui Voltaire pentru placerile care uneori incalcau legea l-a facut sa viziteze in nenumarate randuri temnitele Frantei. Mai marii vremurilor nu-l tineau prea mult inchis, constienti de valoare si influenta sa, vrand numai sa-i dea „un leac de frica„. 
Bineinteles ca Voltaire sarea calul si intindea coarda la maxim, ajungand sa cunoasca in detaliu povestile spuse de colegii de celula…Asa se face ca folozofului i-au ajuns pe la urechi vorbe despre „omul cu masca de fier”, un presupus frate vitreg al Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea. Regelui nu i-a picat prea bine sa afle ca Anna de Austria, mama sa, a avut o aventura cu Jules Mazarin, urmasul lui Richelieu, facand cu acesta un baiat ce ar fi putut oricand sa emita unele pretentii, scrie yuppy.ro.

Vezi si Cele mai misterioase cinci persoane din lume 

Povestile spun ca in Bastilia a fost ascuns un om a carui fata era acoperita intr-o masca de fier, pe care nu putea sa o dea jos niciodata. Benjamin de Saint-Mers, fost muschetar si apropiat al ministrului Louvois, a primit sarcina de a se asigura ca nimeni nu va cunoaste vreodata identitatea omului, luand cu el atunci cand primea o noua inchisoare in administratie. Saint-Mers a plecat de la Pignerol pe insula Margareta, iar de acolo omul cu masca a fost trimis in Bastilia
Voltaire marturiseste ca fratele vitreg al lui Ludovic a existat cu siguranta, insa totul a fost atent calculat si adevarul nu a iesit la iveala gratie oamenilor priceputi ai Regelui Soare. Mike Nevell a realizat un film in 1976 despre acest subiect, iar cei mai multi dintre noi probabil au vazut productia mai recenta, cu Leonardo di Caprio.


loading...

Adauga un comentariu