Secretele istoriei

Omul zilei – I. C. Bratianu

Publicat: 20 aug. 2013
3
La 20 august 1864 s-a nascut Ion I. C. Bratianu (la Florica, judetul Arges), om politic, inginer, prim-ministru al Romaniei, presedinte al Partidului National Liberal, membru de onoare al Academiei Romane. Dominand cu autoritate viata politica din Romania timp de doua decenii, in aceeasi masura adulat si contestat, Ion I. C. Bratianu a fost una dintre cele mai complexe si controversate personalitati politice din istoria Romaniei. Viata sa aproape s-a confundat cu aceea a Partidului National Liberal, pe care l-a condus si prin care s-a realizat ca om politic.
De aceea, Ion I. C. Bratianu se adresa astfel parlamentarilor, in decembrie 1919:
„Sunteti, domnilor, reprezentantii unui popor care este mandru si poate fi mandru de trecutul sau, si care trebuie sa aiba mare incredere in viitorul sau. Nu scadeti rolul pe care el trebuie sa-l aiba in lume; fiti cat de modesti pentru persoana dvs., nu fiti modesti pentru poporul pe care il reprezentati.
Ion I. C. Bratianu a avut o traiectorie politica fulminanta, purtand povara grea a numelui pe care il avea. Numele sau a reprezentat un mare avantaj, dar el era constient ca trebuia sa il onoreze. Timp de doua decenii a facut si a desfacut guverne, iar intreaga clasa politica a ascultat de vocea sa. Regele Ferdinand I a fost puternic influentat in deciziile sale de fruntasul liberal, pe care il considera „zodia buna a Romaniei”, iar pentru acest lucru si-a atras de la opozanti renumele de „rege neincoronat”. Reformele adoptate pentru consolidarea statului national unitar roman, faptul ca a fost unul dintre principalii ctitori ai Romaniei Mari, ideal secular al poporului roman, i-au determinat pe istorici sa-l numeasca cel mai mare om politic si barbat de stat al Romaniei din toate timpurile, „o adevarata scoala politica”.
Cea mai potrivita imagine de ansamblu, pentru a conchide evocarea personalitatii lui Ion I. C. Bratianu, este caracterizarea pe care ministrul Frantei la Bucuresti, contele de Saint-Aulaire, i-a facut-o fruntasului liberal:
„Excela in a castiga fara sa-si faca dusmani. Viitorul apropiat mi-a descoperit in el cele mai inalte calitati, care il fac unul din marii oameni de stat ai generatiei sale, mult mai mare decat cei „trei mari”: Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Nimic mai natural: la tari mici, oameni mari .”
Joi, 24 noiembrie 1927, la ora 06:45, Ion I. C. Bratianu, presedintele Partidului National Liberal si prim-ministrul Romanei, a incetat din viata, la varsta de 63 de ani. Opinia publica era socata, nimeni isi putuse inchipui acest deces subit al celui mai puternic om din stat. Cortegiul sau funerar a fost purtat pe umeri atat de apropiati, cat si de fostii opozanti. A fost inmormantat la Florica, alaturi de tatal sau.
In acele vremuri tulburi, ziarul de opozitie „Dreptatea” remarca:
„S-a stins inca unul dintre cei care au tinut pe umerii lor greaua sarcina a realizarii celui mai mare ideal romanesc: intregirea nemului.”
Adauga un comentariu