Secretele istoriei

Omul zilei – Victor Babes

Publicat: 20 oct. 2013
Victor Babes, nascut la 4 iulie 1854, Viena – decedat la 19 octombrie 1926, Bucuresti) a fost un bacteriolog si morfopatolog roman, membru al Academiei Romane din 1893. A fost fiul lui Vincentiu Babes, originar din Banat. A studiat medicina la Budapesta, apoi la Viena, unde si-a luat doctoratul.
Babes isi incepe cariera stiintifica in Budapesta ca asistent in laboratorul de Anatomie Patologica (1874 – 1881). In urma descoperirilor lui Louis Pasteur, este atras de microbiologie si pleaca la Paris unde lucreaza un timp in laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil. Impreuna cu acesta publica primul tratat de bacteriologie intitulat Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885).
In anii 1885 – 1886 lucreaza in Berlin in laboratoarele lui Rudolf Virchow si Robert Koch.
In 1881 primeste titlul de conferentiar (docent privat) iar in 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta.
In 1887 Victor Babes este chemat la Bucuresti ca profesor la catedra de Anatomie Patologica si Bacteriologie.
In colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile si rolul lor in anatomia si histologia patologica a bolilor infectioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei stiinte.
De asemenea, este fondatorul scolii romanesti de microbiologie.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit