International

ONU cere autoritatilor din tarile afectate de virusul Zika sa permita accesul femeilor la avort. Cercetatorii brazilieni sfatuiesc femeile gravide sa evite sarutul

Publicat: 06 feb. 2016
1

Zika face noi victime pe continentul sud-american. Trei oameni au murit in Columbia dupa ce au contactat temutul virus. Acesta este deosebit de periculos in cazul femeilor insarcinate pentru ca provoaca malformatii congenitale. In aceste conditii, Organizatia Natiunilor Unite a cerut autoritatilor din tarile afectate sa permita accesul femeilor la contraceptie si avort, subiecte extrem de sensibile in America Latina, informeaza Associated Press.

Zika a secerat noi vieti in America Latina. Trei pacienti din Columbia care contactasera virusul si sufereau de sindromul Guillain-Barre au murit. Potrivit autoritatilor locale, virusul Zika este cel suspectat ca provoaca Guillain-Barre, boala ce poate duce la paralizie definitiva.

Zika se afla in expansiune in America Latina, situatie ce ingrijoreaza profund Organizatia Natiunilor Unite. Membrii ONU au cerut autoritatilor din tarile afectate sa permita accesul femeilor la contraceptie si avort, in conditiile in care medicii avertizeaza ca Zika ar provoca microcefalia fatului.

Virusul se raspandeste prin intepatura unor tantari, insa in statul american Texas a fost semnalat, in cursul acestei saptamani, un caz de infectare pe cale sexuala, iar autoritatile din Brazilia au confirmat un caz de transmitere a virusului Zika prin transfuzie de sange. Mai mult, cercetatori brazilieni au anuntat ca au detectat virusul in forma activa si in saliva sau urina.

Oameni de stiinta ai institutului Fiocruz din Rio de Janeiro au anuntat ca au derulare mai multe cercetari pentru a stabili daca acestea ar puta fi doua dintre cauzele raspandirii rapide a infectiei.

Cercetatorii brazilieni sfatuiesc femeile gravide sa evite sarutul. Mai mult, autoritatile americane din domeniul sanatatii au recomandat persoanelor care se intorc din zone de risc sa recurga la abstinenta sexuala sau sa foloseasca metode de contraceptie.

In Columbia si Ecuador, intreruperea voluntara a sarcinii este permisa doar in caz de pericol pentru sanatatea mamei.

Adauga un comentariu