Razboi în Ucraina

ONU continuă evacurările civililor din Mariupol

Publicat: 06 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ONU continuă evacurările civililor din Mariupol
ONU dorește încă o rundă de evacuări din Mariupol

O a treia operațiune de evacuare a civililor din Mariupol este programată vineri, spune ONU, deoarece au fost raportate mai multe lupte pentru controlul unei oțelărie în care rezistă ultimii apărători ucraineni.

Vă aducem aminte faptul că forțele armatei ruse au decis să acorde un armistiţiu pentru a permite evacuarea civililor din zonă. Oricum, forțele rusești ar fi intrat deja pe teritoriul uzinei Azovstal.

ONU dorește incă o evacuare a civililor din Mariupol

Șeful ONU, Antonio Guterres, a spus că ar trebui făcut totul pentru „a scoate civilii din aceste peisaje infernale”, făcând referire la Mariupol. De asemenea, se crede că aproximativ 200 de civili se ascund în buncărele din fabrică. Vladimir Putin Rusia a spus că forțele sale sunt gata să ofere civililor trecere în siguranță, dar luptătorii trebuie să se predea.

Președintele rus și-a declarat deja victoria la Mariupol, ordonând forțelor sale să sigileze amplasamentul industrial întins – care a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a servi drept buncăr nuclear și are o rețea de tuneluri adânc sub pământ, iar militarii Azov ar controla un întreg oraș subteran – în loc să încerce să preia controlul. din ea.

Cu toate acestea, forțele ucrainene rămase în interiorul oțelăriilor – luptători din regimentul Azov, unii pușcași marini, polițiști de frontieră și poliție – spun că atacurile rusești continuă. În discursul său de peste noapte, președintele Ucrainei Zelenski a spus, de asemenea, că bombardamentele rusești și încercările de a strânge controlul asupra oțelării sunt în desfășurare.

„Doar imaginați-vă acest iad. Și sunt copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, bombardamente, moarte constantă în apropiere”, a spus el.

Regimentul Azov a lansat imagini cu dronă care arată explozii la oțelărie, dar data filmării nu a putut fi verificată. Joi mai devreme, Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov, a declarat că apărătorii ucraineni duc „bătălii grele, sângeroase” cu trupele ruse care au reușit să intre într-o parte a complexului.

 

Dar Kremlinul a negat că forțele sale au încercat să atace centrala și a insistat că un coridor umanitar este deschis ca parte a unei încetări a focului de trei zile care a început joi. Guterres a spus că o a treia operațiune de evacuare a civililor din oraș este în curs și va ajunge vineri în oraș. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat pe rețelele de socializare că acest lucru se va întâmpla în jurul prânzului.

De ce este atât de important Mariupol pentru Rusia

Uzina Azovstal a devenit epicentrul bătăliei pentru Mariupol. Oficialii ucraineni spun că forțele ruse au intrat pentru prima dată în Azovstal, un complex masiv de coastă, marți – la doar câteva zile după ce aproximativ 150 de civili au fost evacuați într-un convoi organizat de Națiunile Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Odată cu luptele în interiorul fabricii, eforturile de evacuare a civililor rămași s-au intensificat.

„Negociem și sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt civili. Femei, copii”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii în discursul său de joi .

Operațională pentru prima dată în 1933, Azovstal este una dintre cele mai mari fabrici de metal din Europa. Timp de decenii, a fost cheia pentru sistemul de căi ferate și eforturile de construcție navală ale Uniunii Sovietice. A fost privatizat în anii 1990 după independența Ucrainei.

Complexul masiv de depozite, căi ferate și cuptoare industriale se află pe 4 mile pătrate de-a lungul coastei Mariupol, peste râu față de cartierul central al orașului. Înainte de invazie, fabrica avea peste 10.000 de angajați, conform documentelor companiei.

Uzina Azovstal văzută de sus este o construcție uriașă și are tuneluri subterane

Prin cucerirea orașului Mariupol, Rusia ar lega o legătură terestră cu Crimeea, teritoriu anexat de Federație în 2014. Așadar, vom vedea dacă ONU va continua evacuarea civililor din Mariupol.

Adauga un comentariu