Secretele istoriei

Opera filozofica a lui Friedrich Wilhelm Schelling

Publicat: 27 ian. 2015

Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling (n. 27 ianuarie 1775, Leonberg/Württemberg – d. 20 august 1854, Bad Ragaz/Elvetia) a fost un filozof german, in prima perioada a activitatii sale unul din reprezentantii de seama ai idealismului german, mai tarziu tot mai mult influentat de romantismul in plina dezvoltare. Pentru sistemul sau de gandire a elaborat conceptul de filozofie a identitatii.

Vezi si Opera filozofica a lui George Berkeley

Gandirea filozofica a lui Scheling a cunoscut un indelungat proces de dezvoltare. Pornind de la operele lui Immanuel Kant si Johann Gottlieb Fichte precum si de la filozofia lui Baruch Spinoza, in primele sale opere este caracteristica punerea pe acelasi plan a obiectului si subiectului. Acest punct de vedere sta la baza conceptiei sale asupra filozofiei identitatii, conceptie impregnata de panteism, in care Dumnezeu se confunda cu fortele si legile universului.

Vezi si Thales sau nasterea filozofiei

In perioada urmatoare a creatiei sale filozofice, Schelling se distanteaza de panteism si elaboreaza un sistem pe care il denumeste filozofie pozitiva. Prin aceasta defineste existenta omului ca o forma de prezenta a constiintei de sine in absolut, esenta umana dimpotriva ca activitate creativa libera.loading...

Adauga un comentariu