Scriitori

Opera lui Charles Perrault

Publicat: 12 ian. 2015
3

Charles Perrault (n. 1628, Paris — d. 1703) a fost un poet francez, scriitor de proza si povestitor, membru de frunte al Academiei Franceze, care a avut un rol de frunte preponderent in disputa literara, cunoscuta sub numele de „Cearta dintre antici si moderni”. Devine celebru prin povestile lui pentru copii: Contes de ma mère l’oye Barba albastra (poveste), Tom Degetelul (1697: Povestile mamei mele gasca).

Vezi si Cel mai ciudat moment din viata lui Ernest Hemingway

A fost avocat de meserie. Si-a castigat reputatia literara prin 1660 cu niste versuri usoare si poezii de dragoste si si-a petrecut restul vietii promovand studierea literaturii si a artei. A devenit membru al Academiei Franceze, care s-a divizat curand dupa cearta dintre antici si moderni, in 1671. Perrault sustinea vederile modernilor pentru progresul civilizatiei. Poemul sau, Le siècle de Louis de Grand (1687: Epoca lui Ludovic cel Mare) pune scriitori ca Molière si François de Malherbe deasupra unor scriitori clasici ai Greciei antice si Romei.

Vezi si Destinul literar al lui Daniel Defoe

Incantatoarele povesti din Mama Gasca au fost scrise ca sa-i distreze pe copiii lui. Povestile lui reprezinta versiunea moderna a unor povesti populare aproape uitate, repovestite de Perrault intr-un stil simplu si firesc.

Adauga un comentariu