Scriitori

Opera lui Nicolai Ostrovski, scriitorul sovietic socialist

Publicat: 29 dec. 2014
3

Nicolai Alekseevici Ostrovski (rusa Николай Алексеевич Островский) (29 septembrie 1904, Vilia, Ucraina, Imperiul Rus – 22 decembrie 1936, Soci, URSS) a fost un scriitor sovietic socialist.

S-a nascut in satul Vilia din vestul Ucrainei, intr-o zona de pe langa raul Neris. A devenit membru de partid bolsevic din 1917 si a luptat in Razboiul civil rus in cavaleria generalului Budionnii. Cam din aceea perioada a inceput sa sufere de spondilita anchilozanta (sindrom Behterev). In 1922 a fost trimis la Berdiansk, apoi a fost declarat invalid. Starea sanatatii s-a agravat ulterior, fiind imobilizat la pat si orbind.

Principala sa opera, cu o importanta componenta autobiografica, pe care a inceput sa o scrie in 1930, este Asa s-a calit otelul, protagonistul operei fiind eroul pozitiv Pavel Korciaghin. A scris, de asemenea, un roman neterminat Nascuti in furtuna.

Vezi si Viata si cariera lui Tristan Tzara

Opera sa este reprezentativa realismului socialist, Pavel Korciaghin devenind modelul „omului nou al societatii comuniste”. I s-a decernat ordinul Lenin in 1935.

Vezi si Scurta biografie a lui Henry Miller

„Iata de ce Pavel Corceaghin este un personagiu uluitor. El este imaginea fidela a omului intr-adevar nou, a tanarului revolutionar de tip stalinist, pentru care nu exista greutati de netrecut, nu exista piedici de neinlaturat, nu exista impasuri morale de nerezolvat, in lupta apriga dusa impotriva exploatatorilor lumii muncitoare. Orb si paralizat in urma ranilor capatate in razboiul civil, in lupta revolutionara impotriva monstrilor umanitatii – cum i-a denumit atat de plastic I. V. Stalin pe satrapii libertatilor populare – Pavel Corceaghin nu renunta la lupta.

In clipa cand e redus la neputinta fizica, incepe sa descrie marea framantare revolutionara a epocii lui, lupta darza pentru eliberarea de sub jugul exploatarii si daruieste celor din jurul sau o arma teribila de lupta: o carte. Asa s-a calit otelul este un manual al vietii, cum istoria literaturii nu a cunoscut pana la dansul, cu exceptia Mamei lui Gorki. Pavel Corceaghin ilustreaza o noua atitudine fata de viata, caracteristica numai proletariatului revolutionar”. ”
— Ion Vitner – Pasiunea lui Pavel Corceaghin – Eseuri critice, Editura de Stat, Bucuresti, 1949

Adauga un comentariu