Actualitate

Operatie de exceptie la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. 12 medici chiururgi si anestezisti au participat la interventie

Publicat: 10 iun. 2016
1

Ieri, dupa aproximativ 8 ore, echipa de chirurgi, coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, a incheiat cu succes interventia efectuata in premiera la Iasi @ Pentru ieseanul in varsta de 47 ani, aceasta operatie de mare anvergura era singura lui sansa la viata @ Interventia a decurs fara incidente

Ieri, la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi a avut loc o interventie chirurgicala in premiera. Este vorba despre prima operatie de transplant hepatic care se face la Iasi, dupa ce luna trecuta unitatea medicala a primit acreditare pentru Centrul de transplant hepatic. Interventia chirurgicala a durat aproximativ 8 ore si s-a desfasurat fara evenimente deosebite. Prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie si transplant hepatic Fundeni, a venit special la Spitalul Sf. Spiridon pentru a efectua aceasta interventie de mare complexitate. Acesta se afla la un congres la Cluj. Ieri dimineata, prof. dr. Irinel Popescu s-a alatrat echipei de transplant de la Iasi, condusa de prof. dr. Cristian Lupascu.

Pacientul care a primit un ficat nou este un barbat din judetul Iasi, in varsta de 47 ani. Acesta suferea de ciroza hepatica, in faza terminala, si era inscris de mai mult timp pe o lista de asteptare. Prelevarea ficatului s-a efectuat, joi, 9 iunie, seara, la Galati, de la un pacient care avea 41 de ani si nu a mai putut fi salvat dupa ce a fost diagnosticat cu anevrism cerebral rupt. Familia barbatului a fost de acord ca medicii sa-i preleveze ficatul si rinichi. Ieseanul care are un ficat nou a fost internat la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi la inceputul acestei saptamani si a fost supus unor analize si teste amanuntite, iar rezultatele au fost compatibile.

„Sper sa fie de bun augur aceasta interventie. Ficatul s-a implantat si functioneaza normal. Pacientul este stabil. Iasul are acest potential, in primul rand ca are o chirurgie dezvoltata si, in al doilea rand, ca sunt donatori pe teritoriul Moldovei. Cred ca acest centru trebuie dezvoltat. Vom sustie acest program de transplant la Iasi, sub toate formele, pana cand va putea sa evolueze independent”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, la iesirea din sala de operatie.

Pacientul suferea de ciroza grava si cancer hepatic

La realizarea operatiei de transplant hepatic, in premiera la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, a participat o echipa complexa formata din sapte chirurgi si cinci medici anestezisti, o intreaga infrastructura, dupa cum a mentionat prof. dr. Cristian Lupascu, coordonatorul Centrului de transplant hepatic din Iasi.

„Pacientul a avut o ciroza hepatica C grava, cu niste noduli de hepato-carcinom. Asta inseamna ca peste aceasta ciroza aparuse si cancerul. Operatia s-a desfasurat normal, fara incidente. Daca vom avea donatori pe toata Moldova, ritmul va fi destul de bun. Primele operatii de transplant hepatic se vor face cu echipa de la Fundeni, cu domnul profesor Irinel Popescu. De altfel, colaborarea este una foarte veche”, a declarat prof. dr. Cristian Lupascu.

La Centrul de transplant hepatic din Iasi va fi intocmit un registru al pacientilor care au nevoie de o interventie de acest gen. Pacientii vor fi selectati de prof. dr. Anca Trifan de la Centrul de gastroenterologie si hepatologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi si apoi vor fi trecuti pe o lista de asteptare, in acest registru. In general, toti pacientii care sufera de ciroza in faza terminala au nevoie de transplant hepatic.

„Acest transplant hepatic este o premiera in medicina ieseana. Acesta este primul donator din zona Galati. Pacientul donator avea 47 de ani, cauza decesului fiind ruperea unui anevrism. Am avut discutii cu familia lui toata saptamana. Am discutat cu profesorul Irinel Popescu si am decis ca putem face primul transplant hepatic de la Iasi. Pentru ca era foarte greu ca aceeasi echipa sa faca si prelevarea organelor si transplantul, s-a decis ca de prelevare sa se ocupe profesorul Zamfir, impreuna cu o echipa de doctori din Iasi si din Bucuresti. Ficatul a ajuns la Iasi, iar un rinichi a fost dus la Bucuresti. Profesorul Irinel Popescu a plecat de la Congresul de Gastroentereologie de la Cluj, s-a intors la Bucuresti, de unde a venit dimineata (ieri- n.r.) cu avionul in Iasi. De transplant s-au ocupat profesorul Irinel Popescu, impreuna cu profesorul Cristian Lupascu si cu o echipa de medici din Iasi”, a declarat dr. Raluca Neagu Movila, coordonatorul Centrului Regional de Transplant.
Comentarii
 • Donatorul avea 41 sau 47 de ani, până la urmă ? *RinichiI, cu doi de i. Autorul articolului „a uitat” să pună diacriticele. Sunteți plătit/ă degeaba, iar absolvenți buni de la Jurnalism nu au unde intra să muncească.

 • Transplant reusit din punct de vedere tehnic, medical. Nu si din punctul de vedere al primitorului insa…Dumnezeu sa-l odihneasca!

 • De ce nu faceti un titlu mare, cu esecul pe care l-a avut marele profesor Lupascu, cu cea mai” Tare” interventie….”Operatia reusita, pacientul mort”. Cine este de vina? Mortul normal…..in alta ordine de idei, Dumnezeu sa il ierte!!

 • Prof. dr. Cristian Lupascu: „Daca vom avea donatori pe toata Moldova, ritmul va fi destul de bun.”
  Pai… mitraliati-ne! Da’ aveti grija sa nu ne ciuruiti organele transplantabile!
  Ca tot prezentati transplanturile astea ca pe niste mari reusite, uitand, de cele mai multe ori, dramele celor decedati (DECEDATI, DA?! Asadar care, ulterior, au MURIT!!!), de la care provin respectivele organe, de parca ficatii, inimile, rinichii, corneele… ar fi luate din raft de la supermarket, eventual de la vitrina cu servire asistata…

 • Chiar nereusit este un inceput! VVa dati seama ca o publicitate negativa va micsora numarul de donatori si implicit posibilele vieti salvate. Orice program de transplant hepatic se dezvolta greu. Marea majoritate au avut insuccese multiple primii ani. Ar fi fost o minune sa se inceapa cu un succes. Oricum s-a incercat salvarea unui om condamnat de o boala cumplita. Odata stabilit diagnosticul de ciroza complicat cu hepatocarcinom decesul este o problema de luni! Ar fi nemaipomenit ca iesenii, confratii dr Lupascu sa-l incurajeze sa poata continua! Va dati seama ca lui si echipei sale le este foarte greu sa treaca peste esec!

 • Nu este publicitate negativa….este realitatea. Normal ca va luati apararea intre voi ca deh….sunteti in aceiasi breasla. Ca sa isi doreasca domn profesor cat mai multi donatori….adica sa moara cat mai multi ca isi de-a el mana….

 • Cati bani va da Barliba ca sa-l pupati in fund. Ar trebui sa-i organizati o procedura de transplantare a creierului , Este in moarte clinica de idei o alta somitate in materie de prostie locotenent Sorinel Executantul . Ex ante faceti transferul de materie cenusie intre aceste doua capodopere ale naturii sau lasatii sa se stinga.
  Errare humanum est, in errore perseverare stultum

Adauga un comentariu