Secretele istoriei

Operatiunea Anthropoid

Publicat: 11 mart. 2014
Operatiunea a primit numele de cod „Anthropoid”. Pregatirile cu Special Operations Executive (SOE) britanic au inceput la 20 octombrie 1941. Adjutantul Jozef Gabčík si sergentul Karel Svoboda au fost alesi sa comita asasinatul la 28 octombrie 1941 (Ziua Independentei Cehoslovaciei). Svoboda a fost inlocuit cu Jan Kubiš dupa ce s-a ranit la cap la antrenamente, ceea ce a dus la intarzierea misiunii, intrucat Kubiš nu era pregatit si nu se pregatisera nici documentele false necesare pentru el.
Jozef Gabčík si Jan Kubiš au fost parasutati impreuna cu sapte soldati ai armatei cehoslovace in exil din Regatul Unit si cu doua alte grupuri denumite Argint A si Argint B (care aveau alte misiuni) de catre un Halifax al escadrilei 138 a Royal Air Force la ora 10pm in ziua de 28 decembrie 1941. Gabčík si Kubiš au aterizat langa Nehvizdy la est de Praga, desi planul era ca ei sa aterizeze langa Pilsen; pilotii au avut probleme de orientare.Soldatii s-au deplasat apoi la Pilsen sa-si contacteze aliatii, si de acolo inapoi la Praga, unde era planificat atacul.

Vezi si Care au fost cei mai sadici Nazisti – FOTO 

La Praga, ei au contactat mai multe familii si organizatii antinaziste care i-au ajutat cu pregatirea asasinatului. Gabčík si Kubiš planuiau la inceput sa-l asasineze pe Heydrich intr-un tren, dar dupa ce au examinat logistica, au realizat ca nu este posibil. Al doilea plan a fost de a-l asasina intr-o padure, pe drumul dintre resedinta lui Heydrich si Praga. Ei intentionau sa traga un cablu de-a latul drumului ca sa opreasca masina dar, dupa ce au asteptat cateva ore, comandantul lor, lt. Adolf Opálka (din gruparea Out Distance) a venit sa-i duca inapoi la Praga. Al treilea plan a fost cel de a-l asasina pe Heydrich la Praga.

Vezi si Liderul nazist Heinrich Himmler, fotografiat imediat dupa sinucidere – FOTO 

S-a pozitionat la circa 100 de metri nord de Gabčík si Kubiš pentru a anunta cand soseste masina. Cand Mercedes-Benz-ul decapotabil al lui Heydrich s-a apropiat de cei doi, Gabčík a iesit in fata masinii, incercand sa deschida focul, dar mitraliera sa Sten s-a blocat. Heydrich i-a ordonat soferului sau, SS-Oberscharführer Klein, sa opreasca. Cand Heydrich s-a ridicat sa-l impuste pe Gabčík, Kubiš a aruncat in vehicul cu o grenada antitanc modificata, ale carei fragmente au trecur prin aripa din dreapta-spate a masinii introducand srapnel si fibre din tapiterie in corpul lui Heydrich, desi grenada nu a intrat in masina. Kubiš a fost ranit si el de srapnel. Heydrich, aparent nestiind ca este ranit, a tras si el si a incercat sa-l urmareasca pe Gabčík dar s-a prabusit. Klein a revenit din tentativa de a-l prinde pe Kubiš, iar Heydrich i-a ordonat sa-l urmareasca pe Gabčík. Klein a fust impuscat si ranit de Gabčík cu revolverul. Asasinii au fost la inceput convinsi ca atentatul a esuat.
Heydrich a fost dus la spitalul Bulovka, la 2,5 km distanta. Acolo, a fost operat de profesorul Hollbaum, un german silezian care era seful catedrei de chirurgie de la Universitatea Carolina din Praga, asistat de dr. W. Dick, german din regiunea Sudeta, sef al sectiei de chirurgie a spitalului. Chirurgii i-au reparat plamanul stang cazut, au scos varful coastei a unsprezecea, fracturata, i-au cusut diafragma rupta, au introdus mai multe catetere si au scos splina, ce continea un fragment de grenada si material de tapiterie. Operatia a durat o ora si a mers fara probleme. Superiorul direct al lui Heydrich, seful SS Heinrich Himmler, si-a trimis medicul personal, pe Karl Gebhardt, care a sosit in acea seara, si dupa 29 mai, Heydrich era in grija exclusiva a medicilor SS. Ingrijirea postoperatorie a inclus si administrarea de mari cantitati de morfina. Nu se stie daca s-au administrat sulfamide, dar Gebhardt a depus marturie la procesul sau din 1947 pentru crime de razboi ca nu. Pacientul a facut o febra de 38-39 °C si puroi. Dupa sapte zile, starea sa parea sa se amelioreze cand, in timp ce servea o masa de pranz, s-a prabusit, a intrat in stare de soc si a murit a doua zi dimineata. Medicii sai au concluzionat ca murise din cauza infectarii ranilor. S-a sugerat si ca moartea ar fi fost cauzata de o embolie cerebrala sau pulmonara.

Vezi si Viata lui Reinhard Heydrich 

Medicii lui Himmler au descris oficial cauza mortii drept septicemie, adica o infectie a sangelui. Una din teorii a fost ca o parte din parul de cal din tapiseria scaunelor masinii lui Heydrich a fost introdusa in corpul lui prin explozia grenadei, ducand la o infectie generalizata.
Asa cum scrie in lucrarea A Higher Form of Killing de Harris si Paxman, Heydrich ar fi murit de botulism, atribuit toxinei botulinice despre care se spune ca ar fi fost pusa in grenadele antiblindat de tip 73 utilizate in atac. Povestea a inceput de la comentariile lui Paul Fildes, un cercetator in domeniul botulismului de la Porton Down. Nu s-au gasit insa dovezi necircumstantiale care sa sustina aceasta afirmatie, nici din inregistrarile de la Porton Down si nici din alta parte (arhivele SOE din acea perioada au ramas secretizate). Acuzatiile raman neverificate, intrucat comentariile lui Fildes sunt pareri personale si s-au pastrat doar cateva documente medicale referitoare la criza lui Heydrich.
Printre dovezile generice citate ca sustinere pentru teoria atacului cu botulism se numara modificari ciudate ale bombei – treimea superioara a unei grenade britanice antitanc fusese inlaturata, iar capatul gol si marginile au fost prinse cu banda adeziva. O arma special modificata poate fi explicata si prin necesitatea de a atasa o incarcatura toxica sau biologica. In plus, Heydrich a primit ingrijiri medicale excelente dupa standardele vremii. Autopsia nu a aratat niciunul din semnele obisnuite ale septicemiei, desi s-au raportat infectii ale ranii si ale unor zone din preajma plamanilor si inimii. Autorii unui raport german din timpul razboiului scriau ca „moartea a survenit ca o consecinta a leziunilor suferite la nivelul organelor vitale parenchimatoase, cauzate de bacterii si posibil de otravuri purtate de schijele bombei…”.
Evolutia starii de sanatate a lui Heydrich nu a fost inregistrata in detaliu, dar se pare ca a murit in urma unui stop cardiac survenit dupa opt zile, si nu de insuficienta respiratorie ca in cazul botulismului. Nici Heydrich si nici vreuna dintre celelalte doua persoane ranite de fragmentele grenadei (Kubiš si un trecator) nu au prezentat vreo paralizie sau vreun alt simptom asociat cu botulismul. Dat fiind ca se spunea despre Fildes ca avea tendinta de a „se lauda extravagant”, si ca modificarile efectuate asupra grenadei ar fi putut avea simplul scop de a o face mai usoara, validitatea teoriei botulismului ramane una sub semnul intrebarii.


loading...

Adauga un comentariu