Secretele istoriei

Operatiunea Market Garden

Publicat: 21 aug. 2014

Operatiunea Market Garden (17–25 septembrie 1944) a fost o operatiune militara a Aliatilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Obiectivele tacticii ale operatiunii au fost cucerirea si apararea unei serii de poduri peste principalele rauri din Olanda ocupata de germani prin intermediul folosirii la scara larga a trupelor aeropurtate in cooperare cu o inaintare rapida a unitatilor de blindate de-a lungul celor mai importante drumuri. Indeplinirea obiectivelor operatiunii ar fi asigurat Aliatilor posibilitatea traversarii in siguranta a raului Rin, ultima bariera naturala majora care se gasea in calea inaintarii in Germania.

Inaintarea rapida fusese planificata sa fie declansata din regiunea frontierei belgiano-olandeze, sa traverseze raurile Meuse (Maas), Waal si Nederrijn (Rinul Inferior) si trebuia sa invaluiasca Linia Siegfried, ceea ce ar fi dus la incercuirea Regiunii Ruhr – cea mai importanta regiune industriala a Germaniei.

Vezi si Operatiunea Margareta

Operatiunea a debutat cu un succes – capturarea podului de peste Waal de la Nijmegen pe 20 septembrie – dar s-a dovedit un esec, ale carui premise se puteau banui inca din faza de planificare. Inaintarea Aliatilor prin fortarea Rinului la Arnhem a trebuit sa fie abandonata.

Vezi si Operatiunea Dragoon – scurt istoric

Divizia I aeropurtata britanica nu a reusit sa securizeze podul de la Arnhem, si desi a rezistat in apropierea podului mai mult decat se planificase, Corpul al 30-lea britanic nu a reusit sa inainteze pana la parasutisti si sa-i elibereze.

Rinul a ramas o bariera in calea inaintarii Aliatilor pana in la ofensiva din martie 1945. Datorita infrangerii britanicilor de la Arnhem, nordul Olandei nu a fost eliberat pana in iarna, iar foametea a facut zeci de mii de victime, in special in orasele din regiunea Randstad.loading...

Adauga un comentariu