Secretele istoriei

Operatiunea Overlord, sau debarcarea aliatilor in Normandia – FOTO

Publicat: 09 mai 2013
Operatiunea Overlord a fost numele de cod al Bataliei pentru Normandia, operatiune care a constat intr-o invazie a Aliatilor asupra Europei occidentale ocupate de Germania nazista. Operatiunea a inceput la 6 iunie 1944 cu Debarcarea din Normandia (Operatiunea Neptun, cunoscuta mai ales ca Ziua-Z).

Batalia pentru Normandia a fost purtata in 1944 intre fortele germane si fortele Aliatilor ca parte a celui de-al doilea razboi mondial. Numele de cod al invaziei aliate a fost Operatiunea Overlord si s-a desfasurat intre 6 iunie – 19 august 1944, cand Aliatii au traversat Sena, sau, dupa alti autori, 25 august, cand a fost eliberat Parisul. Debarcarea din Normandia ramane pana in zilele noastre cea mai mare operatiune amfibie din istorie, care a implicat participarea a aproape trei milioane de soldati, care au traversat Canalul Manecii din Anglia in Normandia. Faza initiala a Operatiunii Overlord a purtat numele de cod Operatiunea Neptune.

In faza initiala a invaziei, aliatii au trebuit sa puna ferm piciorul pe continent, obiectiv indeplinit intre 6 – 30 iunie. 
Primele forte aliate care au intrat in lupta in Normandia au fost din Canada, Regatul Unit si Statele Unite. Dupa primul val de invazie, au fost debarcate forte substantiale ale Frantei Libere si Poloniei plus contingente mai mici din Belgia, Cehoslovacia, Grecia, Olanda si Norvegia. 

Invazia din Normandia a inceput cu actiunile aeropurtate ale trupelor de parasutisti si ale infanteriei transportate cu planoare si cu atacuri masive ale aviatiei, artileriei navale, din noaptea de 5/6 iunie. In dimineata zilei de 6 iunie a fost declansata actiunea amfibie de debarcare pe plajele Normandiei.

Fortele destinate actiunii au inceput deplasarea in Ziua Z din porturile de pe coastele sudice ale Angliei, cel mai important dintre ele fiind Portsmouth. Batalia din Normandia a continuat pentru mai mult de doua luni, trecand prin fazele de stabilire, extindere a capetelor de pod si mai apoi de eliberare a teritoriului Normandiei. Aceste actiuni au dus la inchiderea pungii de la Falaise si la eliberarea Parisului la sfarsitul luni august 1944. 

Batalia din Normandia a fost descrisa de Adolf Hitler astfel: 
„In rasarit, imensitatea spatiilor ne va …. permite o pierdere de teritoriu … fara ca sansele de supravietuire ale Germaniei sa sufere o lovitura mortala. Nu e acelasi lucru se intampla in occident! 
Daca inamicul va avea succes aici … vor urma consecinte de propo
Adauga un comentariu