Secretele istoriei

Operele filozofice si religioase ale lui Newton

Publicat: 04 ian. 2015
3

Newton a scris numeroase opuscule cu subiecte filozofice si religioase asupra interpretarii unor texte din Biblie, sub influenta spiritualismului mistic al lui Henry More si a convingerii in infinitatea universului impotriva dualismului cartezian. Lucrarile sale The Chronology of Ancient Kingdoms Amended si Observations Upon the Prophecies of Daniel and the Apocalypse of St. John au fost publicate dupa moartea sa.

Newton a scris mai mult despre religie, alchimie si ocultism decat tot restul scrierilor sale la un loc. John Maynard Keynes, care a cumparat operele alchimice ale lui Newton, afirma ca „Newton n-a fost primul om al epocii ratiunii, ci a fost ultimul dintre magi.”

Newton a fost mult influentat de rosicrucianism. In calitate de crestin avea opinii teologice neortodoxe, fiind adept al profetiilor facute in baza Bibliei. Astfel Newton a profetit ca sfarsitul lumii nu va veni inainte de anul 2060. Teoria actiunii la distanta era inspirata de ermetism, fiind criticata in epoca drept idee oculta.

Newton respingea dogma Sfintei Treimi si considera adorarea lui Iisus drept Dumnezeu ca fiind idolatrie, idolatria fiind cel mai grav pacat in optica lui.

Adauga un comentariu