Eveniment-Social

Oportunitate de formare in context european la Scoala Gimnaziala Prisacani

Publicat: 15 mai 2019

In cadrul proiectului Erasmus+ "Printr-o educatie de calitate in mediul rural, asiguram succesul elevilor nostri", patru cadre didactice de la Scoala Gimnaziala Prisacani au participat, in perioada 29 aprilie – 3 mai 2019, la al doilea flux de formare in context european, "Project and Competence Based Learning: innovative and effective methods and tools", organizat de Centrul de formare Enjoy Italy, in Napoli Italia. Implementarea proiectului a presupus activitati de mobilitate avand drept scop proiectarea si invatarea bazata pe competente, metode si instrumente inovatoare si eficiente pentru ridicarea nivelului de pregatire profesionala a cadrelor didactice in vederea asigurarii  cresterii calitatii in educatie, utilizand metode moderne care sa promoveze gandirea critica si motivarea elevilor pentru a obtine rezultate bune la matematica, stiinte, citire si intelegere, la probele de aptitudini pentru liceele vocationale, cat si la examenele de Evaluare Nationala.

„Reuniunea de proiect a reprezentat o excelenta oportunitate de formare a cadrelor didactice de la scoala noastra in spatiul european, familiarizarea cu tehnici si metode activ – participative, centrate pe elev, in vederea modernizarii si inovarii procesului instructiv – educativ", a declarat coordonatorul proiectului, prof. Liliana Lemnaru, directorul scolii. Participarea cadrelor didactice, prof. limba si literatura romana – Adina Mihaela Branzea, prof. matematica – Petru Lemnaru, prof. limba engleza – Mihaela Buzdugan si prof. educatie fizica – Nicoleta Luminita Popa la acest curs de formare a facilitat schimbul de bune practici cu profesori din Franta, Germania, Suedia, Cehia, Polonia si Macedonia, in vederea cresterii randamentului scolar, a exemplelor de reusita si a optimizarii invatarii. Acestia vor deveni mentori pentru celelalte cadre didactice din scoala, pentru elevii scolii, pentru parinti si pentru comunitatea rurala Prisacani.

Competentele si deprinderile dobandite de catre cadrele didactice vor fi implementate la clase, dar si in cadrul lectiilor demonstrative din comisiile metodice pe discipline pentru a stimula creativitatea, pentru a promova interdisciplinaritatea, pentru a crea un mediu de invatare deschis care sa faciliteze o cariera scolara de succes, conform misiunii asumate de catre scoala.

Formatorul a creat un mediu stimulativ pentru reflectie, munca si invatare. Astfel, participantii au invatat cum sa stimuleze elevii sa-si gaseasca singuri informatiile folosind instrumentele on-line. Au fost prezentate platforme educationale ce pot fi utilizate de cadrele didactice in scopul realizarii unor lectii atractive, ce ii implica in mod activ pe elevi si care le ofera acestora o perspectiva interdisciplinara, atat pentru activitatile scolare, cat si pentru cele extracurriculare.

Edmodo reprezinta o comunitate de invatare in care cursanti din intreaga lume o folosesc pentru a gasi resursele de care au nevoie si pentru a se conecta cu educatorii. Platforma este gratuita, accesibila de pe orice fel de dispozitiv si reprezinta un suport electronic inovativ pentru activitatea desfasurata in clasa. Edmodo poate fi utilizat si pentru a tine la curent parintii cu activitatile propuse.

WeSchool este cea mai mare platforma de educatie digitala din Italia, utilizata de elevi, profesionisti, profesori, cu o filosofie comuna: cautarea unei invatari angajate si colaborative. Elevii si profesorii pot publica materiale didactice si pot interactiona unul cu celalalt. Se pot crea chestionare si se poate monitoriza progresul elevilor prin rapoarte in timp real.

Pentru a eficientiza metodele de predare – invatare si a implementa un mod de lucru modern, inovativ si atractiv in care utilizarea tehnologiei aduce beneficii evidente, participantii au invatat sa utilizeze Padlet. Aceasta  este o platforma  unde se pot realiza documente si pagini web, usor de accesat si de editat. Accesul se face cu ajutorul internetului si al unui telefon, tableta sau calculator. Profesorul sau elevul creeaza diferite lectii pe aceasta aplicatie in orice domeniu dorit. Putem folosi tehnologia intr-un mod nou, interactiv, eficient si inovativ, care poate imbunatati procesul de invatare al elevilor si poate face activitatea de la scoala mult mai interesanta.

Participarea la fluxul de formare a facilitat impartasirea experientelor pozitive cu participanti din spatiul european, dezvoltandu-se in acelasi timp competentele lingvistice, profesionale si personale ale aprticipantilor.

 

Adauga un comentariu