Actualitate

Oprea mai presus de lege

Publicat: 31 dec. 2004

Impaunat cu o aura de incoruptibil cu numai un an in urma, cand l-a condamnat public pe unul dintre profesorii unversitari ca a facilitat unei studente o frauda la un examen, Dumitru Oprea refuza inadmisibil sa faca publice numele firmelor cu care colaboreaza Universitatea Al. I. Cuza. Este evident ca in asemenea conditii oricine poate crede ca rectorul iesean ascunde afaceri murdare pe bani publici. ZIUA de Iasi nu si-a propus altceva decat sa faca lumina in ceea ce priveste modul cum sunt cheltuiti banii publici sub administratia Oprea. Ce fel de liberal este aceasta persoana care incalca liberul acces la informatiile publice al cetatenilor? In mod normal, dupa prima decizie a instantei de judecata, in spirit academic, rectorul iesean ar fi trebuit sa demonstreze ca nu are nimic de ascuns si sa furnizeze datele solicitate. Dar, prin adresa trimisa ieri la redactia ZIUA de Iasi, Dumitru Oprea, impreuna cu un consilier juridic, nu faca altceva decat sa se situeze deasupra justitiei. In plus, un numar covarsitor de magistrati ieseni sunt absolventi chiar ai Universitatii Al. I. Cuza. Ce fel de consideratie demonstreaza rectorul Oprea fata nu numai de judecatorii ieseni, ci chiar fata de profesorii acestora, cand isi permite sa afirme ca instanta de judecata bate campii? Probabil ca a ajuns sa le stie pe toate! ZIUA de Iasi va trimite articolele publicate despre acest subiect tuturor organizatiilor din care face parte Dumitru Oprea, expert european, pentru a vedea daca aceasta atitudine face cinste colegilor sai.

Printr-o adresa remisa ieri redactiei cotidianului ZIUA de Iasi, rectorul Dumitru Oprea al Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, demonstreaza ca este mai presus de lege. Astfel, din adresa mentionata, semnata alaturi de rectorul Oprea si de consilierul juridic Adriana Docan, rezulta ca cei doi considera ca magistratii ieseni bat campii. Concret, reamintim ca pe data de 16 decembrie 2004 magistrati de la Tribunalul Iasi au obligat conducerea universitatii iesene sa transmita redactiei ZIUA de Iasi numele tuturor firmelor cu care institutia condusa de Oprea are contracte in derulare, incepand cu data de 1 octombrie 2003. Este vorba despre firmele care furnizeaza orice fel de marfuri si presteaza servicii institutiei conduse de Dumitru Oprea, de societatile comerciale de constructii care se ocupa de reparatiile cladirilor universitatii si de firmele care promoveaza imaginea Universitatii Cuza. Decizia judecatorilor a venit ca urmare a sesizarii facute de conducerea ZIUA de Iasi privind refuzul rectorului Oprea de a furniza aceste informatii, conform prevederilor legale in vigoare privind liberul acces la informatiile publice.
In adresa de ieri, este specificat clar ca „intrucat prin hotararea pronuntata (cea de a furniza informatiile cerute de ZIUA de Iasi – n.r.) instanta solutioneaza un alt obiect decat cel al actiunii cu care a fost investita…”, universitatea condusa de Oprea „… nu datoreaza procedural comunicarea datelor consemnate in dispozitivul hotararii de referinta.” Mai departe, Oprea si consilierul sau juridic afirma ca vor o alta solicitare din partea ZIUA de Iasi privind informatiile de interes public solicitate. Cu alte cuvinte, nici nu recunoaste decizia instantei, la care va face recurs cu certitudine, nici nu mai spune nu categoric la solicitarile noastre. Este o alta incercare a rectorului iesean de a amana furnizarea datelor publice solicitate, de aceasta data fiind cu certitudine vorba de tentativa de a acoperi afaceri scandaloase.

Unde-i transparenta

Desi conduce o institutie care functioneaza din bani publici, rectorul Universitatii „Al. I. Cuza”, Dumitru Oprea, a refuzat in mod categoric sa dea curs unei cereri scrise a reporterilor cotidianului ZIUA de Iasi privind furnizarea unor informatii legate de activitatea economico-financiara a institutiei, incalcand in acest fel prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Pe 27 august, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au depus la Registratura Universitatii o cerere catre rectorul Dumitru Oprea, prin care, in virtutea prevederilor Legii 544/2001, acestuia i-au fost solicitate o serie de informatii referitoare la contractele de achizitie publica perfectate la nivelul institutiei, precum si informatii privind activitatile care vizeaza promovarea imaginii Universitatii desfasurate in ultimul an universitar. Premiza cererii mentionate a fost aceea ca iesenii, ca platitori de impozite, au dreptul de a sti cum sunt gestionate resursele financiare ale celei mai mari universitati de stat din Iasi. La toate aceste solicitari, raspunsul conducerii universitatii a fost unul de refuz. In aceste conditii, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au apelat la instanta, iar magistratii de la Judecatoria Iasi au decis ca cererile cotidianului ZIUA de Iasi sunt indreptatite in ceea ce priveste solicitarea adresata Universitatii „Al. I. Cuza”. Prin urmare, in baza unei sentinte judecatoresti din 16 decembrie, conducerea Universitatii „Al. I. Cuza” este obligata sa furnizeze cotidianului nostru lista firmelor de constructii, a furnizorilor de orice fel cu care universitatea are contracte in derulare, obiectul, valoarea, data si modalitatea de contractare. In plus, rectorul Dumitru Oprea trebuie sa furnizeze si lista activitatilor privind promovarea imaginii universitatii din octombrie 2003 pana in prezent, numele firmelor carora le-au fost incredintate aceste activitati, valoarea, data si modalitatea de contractare.
Ovidiu NEMTEANU
Marius CUNAloading...

Adauga un comentariu