News Flash:

Opt ani de la aparitia Legii fondului funciar

26 August 1999
651 Vizualizari | 0 Comentarii
•Un sfert din suprafata agricola a judetului nu are stapin •In judetul Iasi, exista comune in care procentajul acordarii titlurilor de proprietate este sub 25% •DGAA Iasi a sesizat Prefectura si Procuratura •Printre principalii vinovati se numara primarii din 14 comune ale judetului, unde procentajul acordarii titlurilor este sub 50%

Aplicarea defectuoasa a Legii nr.18/1991, precum si lipsa de implicare a specialistilor de la Camerele Agricole din judet au determinat Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara sa sesizeze Prefectura judetului Iasi si Procuratura, pentru a lua masuri urgente in rezolvarea acestor probleme. Potrivit sesizarii nr.1.508, adresata Prefectului Florin Vitan, pe 20 august 1999, in judetul Iasi erau intocmite doar 138.173 de fise de punere in posesie (ceea ce reprezinta 79% din numarul total), pentru 211.714 hectare, reprezentind 73% din suprafata programata. Intocmirea fiselor de punere in posesie este necesara pentru eliberarea titlului de proprietate asupra terenului aflat in folosinta. Acest procentaj, considerat drept nesatisfacator de catre conducerea DGAA Iasi, este urmare a situatiilor existente in 14 comune ale judetului si in municipiul Pascani, ale caror procente de realizare se situeaza sub 50%. In aceasta lista, comune precum Schitu Duca sau Vinatori, au un procentaj de 49%, la polul opus situindu-se Deleni (cu 27%), Pascani (24%) si Siretel (23%).
Desi in ultimile zece luni Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Iasi a luat mai multe masuri pentru cresterea gradului de implicare a specialistilor de la Camerele Agricole din judet, rezultatele intirzie inca sa apara.

Cauzele intirzierii

Principalele cauze care au dus la o stagnare a punerilor in posesie sint, in primul rind, implicarea in foarte mica masura a unor primari in aceasta actiune, motiv pentru care litigiile cu comunele invecinate, privind drepturile de proprietate asupra terenurilor din extravilan, nu au fost solutionate la timp. Exista foarte multi proprietari care nu si-au primit inca titlurile de proprietate. Apoi, refuzul unor cetateni de a accepta coeficientul de diminuare sau modificare a vechiului amplasament a dus la grave intirzieri. Ultima cauza tine, in primul rind, de posibilitatile reduse ale Camerei Agricole de a asigura o prezenta permanenta a specialistilor OCAOTA in comune. Pentru imbunatatirea acestei situatii, DGAA propune discutarea pe larg a acestor probleme in cadrul unei sedinte speciale a Comisiei judetene de fond funciar, in care primarii celor 14 comune in care procentajul fiselor de punere in posesie nu depaseste 50%, sa prezinte un raport al activitatii in acest domeniu. In urma prezentarii acestor rapoarte, Comisia judeteana de fond funciar este abilitata sa hotarasca masurile ce trebuiesc luate.
In sesizarea adresata Procuraturii, conducerea DGAA precizeaza faptul ca, pentru terenurile aflate in exploatarea societatilor agricole de tip privat, nu s-a respectat termenul de 12 luni in care sa fie eliberate titlurile de proprietate, asa cum s-a intimplat in comunele Deleni, Cotnari si in municipiul Pascani. In aceste cazuri, au fost incalcate prevederile articolului 10 din Legea nr.18/1991, articolul 1 din Regulamentul privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si a modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea in posesie a proprietarilor, alaturi de articolele 27, punctul 3, si 109 din Legea nr.169/1997. DGAA solicita Parchetului de pe linga Judecatoria locala sa se faca interventii la comisiile locale mentionate pentru aplicarea legii fondului funciar din raza de activitate, pentru intrarea in legalitate.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014929 (s)