Actualitate

Opt miliarde lei pentru refacerea aspectului strazii Lapusneanu

Publicat: 02 iun. 2003

•Studiul de fezabilitate a fost evaluat la 8 miliarde lei •Valoarea istorica a strazii impune investitii masive in reconstructia si reamenajarea cladirilor istorice •Primaria Iasi a dispus alocarea pentru 2003, a unui miliard lei

Studiul de fezabilitate de amenajare urbana a strazii Lapusneanu a fost evaluat de catre specialistii Primariei, la valoarea de 8 miliarde lei. Actualmente, traseul strazii Lapusneanu este pastrat intre Piata Eminescu si Hotelul Traian. Configuratia tesutului urban in zona a suferit modificari insemnate in timp, in special la extremitatile axului considerat.
Specialistii considera ca pentru recapatarea unitatii, demnitatii istorice si strategice si pentru ca strada Lapusneanu sa redevina un punct major de atractie in oras, este necesara derularea unui proiect amplu de dezvoltare a zonei, avand ca obiective principale, atragerea de investitori si de noi functiuni, restaurarea si modernizarea fondului locativ existent, protejarea, conservarea si restaurarea cladirilor cu valoare istorica si arhitecturala, remodelarea spatiului prin amenajari urbane in spiritul vechii imagini a strazii, amplificarea spatiilor verzi, crearea unei ambiante turistice atractive, cu dezvoltarea serviciilor specifice. Pentru realizarea acestor obiective, de innoire a aspectului strazii Lapusneanu, Consiliul Local (CL) al municipiului Iasi a aprobat, pentru anul 2003, un buget de 1 miliard lei.

Istoric

Primul document ce atesta existenta acestei ulite, numita in vechime ulita Sarbeasca, dateaza din 15 iulie 1645. Ulita mergea din capatul strazii Pacurari, unde este acum biblioteca „Mihai Eminescu”, pe langa biserica Banu si iesea in strada Vasile Alecsandri. In anul 1866, primarul orasului Iasi, Dimitrie Gusti, a denumit mai multe strazi, printre care si strada Lapusneanu. Simbol istoric al strazii este Muzeul Unirii, constructie ridicata intre anii 1806-1809 de Costache si Eliza Catargiu. Aici se gaseau hoteluri (Hotel Palace, Hotel de France), sedii de cercuri profesionale, cabinete individuale de avocati, notari, farmacisti, societati de asigurari, gradini de vara, sedii de banci, cinematografe, diverse magazine. Pe parcursul timpului, strada Lapusneanu si-a pierdut din caracterul de strada intens circulata, plina de lume, de forfota vietii sociale. Investitorii si toate activitatile care animau aceasta strada au disparut. Evolutia societatii intre cele doua razboaie mondiale si perioada comunismului au avut si ele contributia lor in degradarea accentuata a strazii.
Gabi COHUTloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit