La psiholog

Optimist sau pesimist? Vezi beneficiile din ambele perspective

Publicat: 25 ian. 2015
7

Vesti bune, optimistule: atitudinea ta de a vedea jumatatea plina a paharului are beneficii majore pentru sanatatea si fericirea ta. Pesimist? Inainte de a spune „stiam eu,” citeste pana la capat – e o parte buna si in a vedea mai mereu jumatatea goala.

Pesimistii au relatii mai bune
Cuplurile in care ambii sunt optimisti pot parea extrem de fericite si implinite tot timpul, dar pesimistii au de fapt relatii mai puternice. Potrivit unui studiu, optimistii sunt mai „pasivi” in relatii si nu isi dau prea mult silinta atunci cand apar probleme in cuplu. O alta cercetare a constatat ca chiar cuplurile in care partenerii se forteaza sa ramana optimisti fac mai mult rau decat bine casniciei. Pesimistii, pe de alta parte, desi au asteptari scazute de la casnicie, au mai mult succes si satisfactii.

Ti-e scris in gene daca esti vesel sau trist

Optimistii au o inima mai sanatoasa
Optimistii au de doua ori sanse mai mari de a avea o inima sanatoasa, potrivit unui studiu derulat timp de 11 ani si care a cuprind peste 5.000 de adulti. De asemenea, ei au avut un nivel al glicemiei si al colesterolului mai bun. Nu e de mirare ca sunt atat de veseli tot timpul.

Alimentele care iti cresc doza de optimism

Pesimistii pot trai mai mult
Lasand de-o parte sanatatea inimii, exista si o parte buna in a fi pesimist. Persoanele in varsta care privesc viitorul cu pesimism si teama au mai multe sanse de a trai mai mult, comparativ cu restul varstnicilor. „Pesimismul ii poate ajuta pe oameni sa traiasc mai atent, fiind mai precauti cu sanatatea si siguranta lor”, a notat autorul studiului Frieder R. Lang, de la Universitatea din Erlangen-Nuremberg din Germania. Cercetatorii au analizat informatii colectate intre 1993 si 2003 de la aproximativ 40.000 de oameni cu varste cuprinse intre 18 si 96 de ani. 

Esti mereu pesimist? Iata ce te sfatuieste psihologul

Optimistii sunt mai rezistenti
Oamenii mai siguri pe ei nu se lasa doborati de nereusite si isi regasesc mai usor echilibrul, dupa ce au suferit sau dupa o lovitura a sortii. Ei sunt mai rezistenti la stres si se refac mult mai repede dupa interventie chirurgicala dificila, ca de exemplu, bypass. 

Pesimistii poate fi mai convingatori
Sunteti in cautarea unui loc de munca? Adreseaza-te prietenului tau cel mai pesimist pentru a te ajuta cu scrisoarea de intentie. Cercetatorii au constatat ca acestia au un mesaj mai convingator, datorita unui stil diferit de a procesa informatiile.

Optimistii au o imunitate mai buna
Studiile au mai aratat ca oamenii optimisti care vad lucrurile in roz isi protejeaza si propria secretie de interferon gamma ajungandu-se la o imunitate crescuta.

Pesimistii iau decizii responsabile
Optimistii prezinta mai multe riscuri sa moara prematur, pentru ca au o mai mare incredere in capacitatile lor de a depasi dificultatile si din acest motiv isi asuma mai multe riscuri,  potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea California, la care au participat peste 1.500 de persoane, monitorizate de la varsta de 10 ani pana au devenit adulti. 

Adauga un comentariu