Stiri si curiozitati

Orașe din România cu cele mai mari spații verzi. Unde poți trăi la oraș, dar și în mijlocul naturii?

Publicat: 07 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Orașe din România cu cele mai mari spații verzi. Unde poți trăi la oraș dar și în mijlocul naturii
Cel mai mare oraș verde din România este Baia Mare.

Nu există foarte multe orașe verzi în România. Acestea însumează 26.639 de hectare de spații verzi, reprezentate de parcuri, locuri de joacă pentru copii, grădini publice și terenuri sportive.

În țara noastră, fiecare orășean dispune, în medie, de 21,3 metri pătrați de spații verzi, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu toate acestea, Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor.

Unul dintre orașele în care cetățenii beneficiază de cel mai puțin spațiu verde este București, capitala României. Acesta este, în același timp, și cel mai aglomerat oraș din România. În anul 2011, autoritățile locale au realizat un Registru al Spațiilor Verzi, iar indicele per cap de locuitor a fost calculat la 23,21 de metri pătrați. Nici atunci și nici acum cifra nu reflectă realitatea verde a celui mai mare oraș din România. Acest lucru a fost confirmat de un audit al Curții de Conturi, care, în anul 2014, a scos la iveală faptul că autoritățile luaseră în calcul și spațiile verzi private, în momentul în care au determinat indicele. Astfel că, în realitate, suprafața medie de spațiu verde care îi revine fiecărui locuitor din Capitala României este de sub 10 metri pătrați, relatează romania.europalibera.org.

oameni care petrec timp în parc
În țara noastră, fiecare orășean dispune, în medie, de 21,3 metri pătrați de spații verzi, potrivit Institutului Național de Statistică.

Câte orașe verzi sunt în România?

În România, cel mai verde oraș este Cavnic. În această localitate maramureșeană, trăiesc în jur de 5.000 de oameni, care se bucură de 674 de metri pătrați de spații verzi.

Alte orașe verzi, extrem de căutate de turiști, sunt Borsec, Slănic, Sovata sau Băile Olănești. În aceste localități, media de spații verzi pe cap de locuitor este de peste 140 de metri pătrați.

Pe lista orașelor bogate în spații verzi, care depășesc 50 mp/locuitor, sunt: Sărmaşu (124,2), Lipova (122,7), Baia Mare (119,2), Băile Herculane (117,8), Pâncota (91,6), Covasna (84,9), Amara (83,4), Piatra-Olt (78,5), Videle (77,7), Băile Govora (74,1), Mangalia (73), Ocna Sibiului (71,9), Solca (69), Câmpina (68), Tălmaciu (67,1), Nucet (65,6), Buziaş (64,4), Simeria (60,1) Ineu (59,8), Călimăneşti (55,6) şi Buftea (51).

Cel mai mare oraș verde din România este Baia Mare.

Cele mai multe dintre localitățile menționate sunt fie stațiuni turistice, fie se află în zone montane.

imagine din orașul cavnic
În România, cel mai verde oraș este Cavnic. În această localitate maramureșeană, trăiesc în jur de 5.000 de oameni, care se bucură de 674 de metri pătrați de spații verzi.

Cât spațiu verde (nu) au locuitorii marilor orașe

Potrivit romania.europalibera.org, în Cluj indicele de spațiu verde pe cap de locuitor este de 25,40 de metri pătrați în municipiu. De precizat este că registrul este în curs de actualizare.

Mai mult, în Ardeal s-au plantat 1.500 de arbori în urmă cu un an și se investesc sume semnificative de bani în parcuri și spații de agrement. În Cluj, alți 2.000 de arbori urmează să fie plantați pe o suprafață de șapte hectare pe malurile Someșului.

Conform unui studiu realizat la nivel european, alături de capitala României, Cluj-Napoca este unul dintre cele mai poluate orașe din țara noastră cu NO2, acele emisii produse, de regulă, de mașinile vechi și cele diesel.

În urma unui raport efectuat de AirVisual, cea mai mare platformă din lume care stochează informaţii despre poluare, Brașovul se află pe lista celor mai poluate orașe din țară, în ciuda poziționării sale geografice. Orașul se află pe locul al treilea, după Iași și București.

imagine din București cu o fântână
Unul dintre orașele în care cetățenii beneficiază de cel mai puțin spațiu verde este București, capitala României.
Adauga un comentariu