Info Turism

Orasul care in 40 de ani s-a transformat din sat de pescari in una din cele mai bogate metropole din lume

Publicat: 20 nov. 2018
9

Unul dintre motivele pentru care China a reusit sa devina a doua economie a lumii este acela ca a creat zone economice cu statut special, care au atras investitii si au devenit adevarate hub-uri tehnologice.

Un exemplu e dezvoltarea uluitoare a orasului Shenzhen, transformat in doar 40 de ani dintr-un modest sat de pescari, intr-o metropola cu 12 milioane de locuitori.

Acum 40 de ani, Shenzen era doar un sat de pescari de pe coasta sudica a Chinei. Azi e orasul cu cea mai rapida expansiune din lume si unul dintre centrele unde e concentrata bogatia Chinei.

Matt Rivers, corepondent CNN: „Acela e Deng Xiaoping, cel care a condus China de la sfarsitul anilor ’70 pana la inceputul anilor ’90. A fost ideea lui sa deschida China catre restul lumii. A facut asta partial creand aceste zone economice speciale, printre care Shenzhen. Au tratament fiscal preferential, mai multe investitii straine directe si asta, mai mult ca orice, a ajutat la crearea a tot ce vedeti.”

Firmele occidentale au venit unele dupa altele, iar fabricile au rasarit peste tot, producand pe banda rulanta marfa si electronice ieftine, copiate dupa modele occidentale. Pana cand producatorii au inteles un lucru.

Andrew Huang, analist: „Nu poti sa faci profit mare doar copiind. Asa ca au invatat sa adauge valoare designului. Iar acum produc designuri noi.”

Startup-urile din domeniul tehnologiei au inflorit in orasul mai cald si mai putin poluat decat Beijingul, aducand inovatii in inteligenta artificiala, robotica si vehicule electronice. De la recunoastere faciala la o intreaga piata, cea mai mare din lume, care functioneaza aproape complet fara bani gheata si fara plati cu cardul.

Matt Rivers, corespondent CNN: „Cand intri la metrou, ti se fotografiaza fata. Acolo sunt lumini, esti fotografiat de fiecare data cand cobori la metrou.”

Matt Rivers, corespondent CNN: „La fiecare taraba de aici poti cumpara fructe sau ce ai nevoie cu telefonul. Scanezi un cod QR ca acesta. E o plata cu aplicatia WeChat. Si asta-i tot. Atat e de simplu. Tocmai am cumparat fructe de la aceasta femeie.”

Toate aceste inovatii sunt sustinute de Guvern, in incercarea de a evolua de la „fabricat in China” la „conceput in China”. Iar ascensiunea economiei chineze e incontestabila, desi nu e clar daca va reusi sa rastoarne dominatia americana. Dar daca o face, probabil ca Shenzhen, orasul construit intr-o generatie, va fi avut o mare contributie.

Adauga un comentariu