Bizar

Orasul din Romania care se scufunda in Dunare cu 12 centimetri in fiecare an! Un cutremur ar putea fi o problema uriasa

Publicat: 25 iun. 2018

Orasul aluneca pur si simplu in albia Dunarii, iar acest fenomen se produce intr-un ritm alarmant: 10 milimetri pe luna, respectiv 12 centimetri pe an. Autoritatile n-au facut decat sa cheltuiasca milioane de euro pe studii si expertize tehnice.

Problemele „alunecarii” orasului Galati, aflat pe malul Dunarii, se cunosc de 16 ani, mai precis din anul 2000 si devin din ce in ce mai grave, pe zi ce trece, scrie Adevarul. Sursa citata mentioneaza ca, in ultimii 16 ani, au fost facute o sumedenie de expertize tehnice si de studii de fezabilitate, iar toate au ajuns la concluzia alarmanta ca orasul aluneca pur si simplu in albia fluviului. Mai mult decat atat, specialistii care au realizat expertizele au atras atentia ca un cataclism de genul unui cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter ar putea determina prabusirea versantului pe care se afla trei cartiere ale Galatiului cu cateva mii de locuinte, cele mai multe dintre ele aflate in blocuri. In ciuda previziunilor pesimiste si a semnalelor alarmante (exista zeci de accidente de teren grave, in fiecare an, la Galati), autoritatile aloca fonduri pentru studii, dar nu si pentru consolidarea malului.

Cel mai recent raport de specialitate legat de stabilitatea falezei Dunarii a fost intocmit in 2014 de catre Academia Romana si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, iar documentul a scos la iveala faptul ca versantul aluneca rapid catre fluviu, cu circa 10 milimetri pe luna, adica aproximativ 12 centimetri pe an. Studiul a costat aproape 100.000 de euro si a vizat cea mai mare parte a malului fluviului din dreptul orasului (zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice si zona blocurilor P). De altfel, n-a fost nici pe departe cea mai scumpa expertiza de acest fel (in ultimii 16 ani s-au platit nu mai putin de 1,5 milioane de euro pentru tot felul de cercetari), insa a furnizat datele cele mai concrete.

Una dintre cele mai sofisticate expertize au fost facuta in 2012 de catre doi reputati specialisti de la Universitatea din Bucuresti: prof.dr.ing. Eugen Luca si conf.dr.ing. Victor Dumitrescu. Acestia si-au bazat raportul pe noua foraje facute in partea dinspre Dunare a orasului, prilej cu care au descoperit ca problemele semnalate de expertizele anterioare se agravasera pe fondul infiltratiilor masive de ape reziduale. Asta in ciuda faptului ca, intre timp, canalizarea Galatiului fusese refacuta (cel putin in teorie) cu niste costuri imense: peste 120 de milioane de euro, bani veniti de la UE. Expertiza fusese solicitata de Primarie in urma faptului ca, in 2011, pe bulevardul Falezei (strada cu patru benzi ce leaga Portul de cartierele de vest ale orasului) a aparut o groapa imensa. Practic, o bucata de strada de circa 20 de metri patrati s-a surpat intr-o caverna de 12 metri adancime.

Ulterior, prapastia s-a extins la aproape 300 de metri patrati, iar incercarile de consolidare a zonei au fost inutile. In prezent, groapa este doar acoperita cu un strat de asfalt, iar circulatia in zona a fost inchisa, deoarece „capacul” se poate prabusi oricand sub greutatea unei masini. Din pacate, surpari similare (chiar daca deocamdata de mai mici dimensiuni) isi fac aparitia tot mai des in cartierele dinspre Dunare ale Galatiului, ceea ce confirma avertizarile specialistilor: situatia se agraveaza. Citeste mai mult pe adevarul.ro.loading...

Adauga un comentariu