Stiri

Orasul din Romania cu cea mai buna calitate a vietii. Se respira cel mai curat aer din Europa si se gaseste cel mai usor un loc de munca

Publicat: 11 oct. 2018

Este unul dintre orasele din tara care s-a dezvoltat foarte frumos in ultimii ani, iar acest lucru a fost posibil datorita unei strategii de dezvoltare coordonata de un profesor asociat la Michigan State University.

Spre deosebire de Capitala, care nu are o strategie clara de dezvoltare, la Cluj, Calin Hintea, decanul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si profesor asociat la Michigan State University coordoneaza strategia de dezvoltare a orasului pe termen lung.  Doctor in stiinte sociale si politice, absolvent al mai multor stagii de pregatire in administratie efectuate in SUA, Franta si Austria, prof. Calin Hintea a facut in ultimii ani cercetari pe sute de comunitati mai mici sau mai mari din Romania, observand atat problemele majore care apar peste tot, cat si oportunitatile care ar putea fi exploatate. De primarii care vor, bineinteles. La Cluj  Consiliul Local strategia s-a votat in unanimitate.

Cu o asemenea perspectiva, orientata catre cunoastere, nici nu e de mirare ca, de exemplu, municipiul Cluj-Napoca este, dupa Praga, orasul din UE unde se gaseste cel mai usor un loc de munca, potrivit Eurostat, si nici nu te intrebi de ce jurnalistii de la Vogue povestesc despre Cluj ca despre un oras in care ti-e drag sa traiesti.

Peste 15% dintre romani s-ar muta la Cluj-Napoca, datorita calitatii vietii. Potrivit un studiu al Bancii Mondiale, Cluj Napoca este cel mai atractiv oras din Romania, urmat de Timisoara si Bucuresti.

Un numar de 8.509 cetateni straini locuiau in 2017 pe teritoriul judetului Cluj. 2.826 de straini provin din state terte, cei mai multi din Republica Moldova, Tunisia, Israel, Maroc si 5.683 sunt cetateni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Franta, Italia, Germania, Italia, Spania si Bulgaria.Principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta pe teritoriul Romaniei sunt: studii, conexe dreptului la unitatea familiei (reintregirea familiei, membrii de familie ai cetatenilor romani, UE sau SEE), angajare in munca, alte scopuri sau stabilirea domiciliului pe teritoriul tarii noastre.

Oamenii sunt atrasi de calitatea vietii si de serviciile de sanatate din oras, educatia universitara, locurile de munca, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adaugata mare, cum ar fi IT, industria farmaceutica, consultanta.

Aer curat
In Cluj Napoca se respira cel mai curat aer din Europa, conform unui clasament al gradului de poluare in cele mai mari 100 de orase ale Vechiului Continent. Bucurestiul ocupa locul 86, iar Timisoara – 64. Clasamentul a fost publicat de Asociatia 'Respire' in parteneriat cu revista "We demain' si realizat folosind baza de date Airbase a Agentiei Europene de Mediu, care strange inregistrarile tuturor statiilor europene de masurare a calitatii aerului. atmosferic dintre cele mai nocive, la niveluri pe care OMS le considera periculoase pentru sanatate.

Recent, Comisia Europeana (CE) a anuntat cele 22 de orase castigatoare in cadrul celei de-a treia cereri de proiecte privind actiunile urbane inovatoare, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.Astfel, 92 de milioane de euro din partea Fondului European de Dezvoltare Regionala vor finanta solutii inovatoare pentru abordarea provocarilor urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbarile climatice, locuintele, locurile de munca si competentele pentru economia locala. Printre orasele care au primit finantare se numara si Cluj.loading...

Adauga un comentariu