Actualitate

Orasul dintre munti binecuvantat cu ape tamaduitoare. Se spune despre aceste izvoare ca ar fi lacrimi de fericire ale sfintilor

Publicat: 26 iul. 2018

Pogorate din inaltul muntilor, sarind vioi peste pietrele albe si bulucindu-se vijelios la vale, izvoarele de la Slanic-Moldova sunt lacrimile de fericire ale sfintilor atunci cand, arar, coboara pe pamant spre a da binecuvantare. De aceea, poate, puterea lor de vindecare este dumnezeiasca.

Aidoma intaiului descalecat al Moldovei, legenda spune ca, un vanator din cei cu adevarata patima a vanatului, serdarul Mihalachi Spiridon, camarasul ocnelor de la Targu-Ocnei, gonea, in anul 1801, un cerb prin valea Slanicului, nelocuita de nici un suflet omenesc si acoperita cu o padure seculara prin care abia-ti puteai face drum. De-a impuscat vanatul sau nu, putin ne pasa, el cazu ostenit pe-o stanca, la picioarele sale curgand vajaind apa Slanicului.

Vanatorul gusta dintr-insa cu luare-aminte, se intoarce peste cateva minute cu o butelca la locul descoperirii, pe care il insemneaza prin ramuri de copaci. Acum se afla in stare de a-si spune descoperirea prietenilor sai din Ocna, spre a fi analizata. Prietenii recunosc ca apa este minerala si ca in strainatate e intrebuintata spre tamaduirea bolilor. Serdarul, se spune, nu-si cruta osteneala de a face inca o data drumul cel grozav de greu, ia oameni cu dansul, care curatara locul imprejurul izvorului, si pe cand, pentru intaia data de la facerea lumii, se aude rasunand securea in aceasta salbaticie, mai descopera un al doilea izvor mineral alaturi de cel dintai, dar deosebit de acesta la gust si la fata.

Istoria nu spune daca zelul sau s-a aprins mai mult vindecandu-si cu descoperirea sa vreo boala, dar fapt e ca Mihalachi Spiridon, fara indemnul nimanui, mai descopera intre anii 1804-1807 izvoarele nr. 3, 4 si 5 si izbuti, prin taierea padurii si spargerea stancilor, sa faca un fel de drum pe care oamenii erau in stare sa mearga la izvoare cel putin calare. In amintirea serdarului, izvorul nr. 1 din Valea Slanicului purta multa vreme numele de "Izvorul Mihail". Mihalachi Spiridon inalta si o bisericuta in apropierea izvoarelor (1810), ridica in jurul ei cateva bai pentru gazduirea oaspetilor si facu "feredeie" (bai) pentru bolnavi. Cu prilejul vizitei la Slanic, in 1816, a mitropolitului carturar Veniamin Costache, se construiesc primele doua case din barne, in raristea unde se taiase padurea.

Astazi, cele mai cunoscute locuri din Slanic-Moldova sunt parcul si drumul spre izvoare. Oricat de dimineata ar incepe plimbarea, oaspetele statiunii nu-si da niciodata seama cand a aparut in parc, in mijlocul unei peluze verzi, un calendar lucrat cu migala din flori si plante pitice, care indica mereu anul, luna, ziua curenta si numele statiunii. In mijlocul parcului se afla un chiosc pentru muzica, unde canta la sfarsitul secolului trecut o fanfara dirijata de capel-maistrul Cavdler Petro Rewotty. Acesta a compus si o parte din muzica operetei "Baile de la Slanic", pe versurile publicistului bacauan Costache Radu.

Aproape, se afla si biserica ce aminteste ziua de 20 iulie 1800, cand a fost descoperit primul izvor de apa minerala. A fost ridicata intre anii 1927-1929 de catre sotii Pandrea, pe locul fostei biserici de lemn, cladita de Mihalachi Spiridon in 1810 si distrusa de bombardamentele armatei germane in 1916. Construita din piatra de Slanic si din caramida, aminteste de stilul multora dintre bisericile zidite in secolul al XVII-lea, in perioada dezvoltarii arhitecturii moldovenesti.

Sursa: miscareaderezistenta.ro

Adauga un comentariu