Info Turism

Orasul Medias – Transilvania

Publicat: 16 ian. 2012

Cu o populatie de 55.203 locuitori in martie 2002, Medias este al doilea oras ca marime din judetul Sibiu. Orasul este asezat in bazinul mijlociu al raului Tarnava Mare, la o distanta de 39 km de Sighisoara si 41 km de Blaj.

Prima biserica romaneasca din Medias a fost ridicata in anul 1826 prin eforturile episcopului greco-catolic Ioan Bob, cel care tot atunci a infiintat si prima scoala romaneasca din oras. Pe teritoriul orasului au fost identificate, prin descoperiri fortuite, cercetari de suprafata si sapaturi sistematice, mai multe asezari rurale. In punctul „Gura Campului”, cartier al orasului in partea sa de nord-vest, pe malul Tarnavei Mari, a fost cercetata, in anii 1975 si 1977, o asezare rurala a carei suprafata a fost estimata la 8 ha. S-au descoperit resturile a zece locuinte de suprafata si un atelier de redus si prelucrat fierul (fierarie). Locuintele erau construite pe fundatii de piatra fara liant (zid sec), aveau peretii din lemn, iar acoperisul, din paie sau sindrila. In atelier s-au identificat urmele unei vetre si foarte probabil si ale unui cuptor de redus minereul de fier.

Tot in interior s-a descoperit un mic depozit de unelte (o lingura pentru turnat metal, doua coase si o bucsa de coasa, o alta bucsa pentru car), precum si mai multe unelte din metal (un tarnacop, trei burghie), o frigare si mari cantitati de zgura, dispersate pe suprafata atelierului. Numeroase alte unelte si instrumente din fier au fost descoperite pe suprafata asezarii: cleste, compas, dalti, ferastrau, cutitoaie, cutite, balamale, crampon pentru mers pe gheata. Tot pe aria asezarii s-au mai descoperit un inel de argint si mai multe fibule din bronz si fier. Ceramica din asezare cuprinde vase de uz comun din pasta fina rosie si cenusie (oale, farfurii, strachini, castroane, boluri, cupe ulcioare), din pasta zgrunturoasa rosie si mai ales cenusie (oale fara toarte, strachini, capace de vas, chiupuri), vase cu decor in relief sub forma de serpi, vase cu decor stampilat si terra sigillata, de productie locala.

In punctul „Rora Mica”, situat la vest de municipiu, s-au descoperit fragmente ceramice de epoca romana. Alte materiale ceramice de epoca romana s-au descoperit in punctele „Baia de Nisip”, „Hientz” si la iesirea din municipiu, pe partea stanga a paraului Ighisului, zona din care ar putea proveni si tezaurul mentionat la Ighisul Nou, localitate ce apartine acum de municipiul Medias. Din locuri neprecizate de pe aria orasului mai provin: o statueta din bronz, un pond din bronz, avand redata o figura grotesca, monede din perioada provinciei.

Cetatea saseasca din Mosna se afla spre Agnita, la 10 Km de Medias. Distanta din Medias pana in municipiul resedinta de judet Sibiu masoara 55 km.

La 18 km de Medias se gaseste statiunea balneoclimaterica Bazna, atestata documentar din anul 1302. Statiunea beneficiaza de izvoare de apa minerala, bogate in saruri, namol mineral si sare de Bazna. Descriere Orasul Mediasloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit