Info Turism

Orasul Miercurea Ciuc – Harghita

Publicat: 16 ian. 2012

Asezat in partea estica a Transilvaniei, in zona centrala a depresiunii Ciucurilor, Orasul Miercurea Ciuc este resedinta judetului Harghita, fiind incadrat de Muntii Harghita si Muntii Ciucului.

Orasul mai este renumit ca fiind unul dintre polii frigului din Romania, din cauza climei racoroase. Fiind asezata intr-o depresiune intramontana inchisa sunt frecvente inversiunile termice insotite de ceata persistenta. In asemenea situatii valorile termice din oras sunt inferioare celor masurate pe culmile muntoase din imprejurimi. Asa se explica temperatura medie multianuala de numai 5,8°C. In lunile de vara temperatura medie este de 16°C, iar in timpul iernii de -5,9°C.

Din planul orasului, amintind de litera t pe vremea lui Balázs Orbán, a ramas numai partea orizontala, adica strada Petőfi, cat de cat in forma veche. Majoritatea cladirilor din strada Petőfi au fost construite la sfarsitul secolului XIX. sau la inceputul secolului XX. Cladirile vechi din strada Florilor au fost demolate in anii 1980-1989. Una dintre cele mai importante cladiri civile ale orasului sunt: cetatea Mikó, construita in 1623, spitalul ORL (cladirea a fost construita initial pentru a fi sediul comandamentului trupelor de graniceri) si spitalul de boli contagioase, ambele edificii datand de la sfarsitul anilor 1700. Cladirea primariei a fost construita in 1888 si aici s-a aflat sediul comitatului Ciuc. Dupa revolutia din 1848 s-a construit spitalul vechi, aflat langa cetatea Mikó. Palatul Justitiei a fost construit in 1905, iar liceul „Márton Áron” a fost dat in folosinta in 1911.

Casa de cultura municipala a fost construita in 1963, patinoarul artificial „Vákár Lajos” in 1970, spitalul judetean si Policlinica in 1972, Galeria „Nagy Imre” in 1973, cladirea Consiliului judetean, Casa de cultura a sindicatelor si cladirea in care functioneaza in prezent Universitatea sapientia, in 1986.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit