Info Turism

Orasul Orastie – Hunedoara

Publicat: 16 ian. 2012
9

Denumit in trecut Orosteiu, orasul Orastie este un municipiu situat in judetul Hunedoara, in anul 1999 implinind 775 de ani de la prima atestare documentara, varsta la care putine asezari hunedorene au ajuns. Cele mai recente cercetari arheologice au scos la iveala numeroase dovezi materiale apartinand culturii neolitice „Turdas”, dar si epocilor ulterioare. Descoperiri intamplatoare au confirmat dezvoltarea unei civilizatii romane infloritoare.  Orastia are statut de oras inca din anul 1334, bucurandu-se de o serie de privilegii recunoscute de catre regalitatea maghiara prin Diploma Andreiana.

In secolul al XVIII-lea, datorita foametei, ruinei economice, a perpetuei miscari demografice, ciuma loveste populatia orasului, iar in anul 1717-1718 molima va face ravagii in randul locuitorilor din oras si din satele inconjuratoare. Ciuma reizbucneste in anul 1738, inregistrandu-se 156 de morti si 67 de contaminati. Orastia s-a remarcat de-a lungul secolelor prin statutul sau de centru cultural. Inca din anul 1582 se tiparea aici Palia, prima traducere romaneasca a celor 2 carti de la inceput ale Vechiului Testament. In acelasi timp s-au dezvoltat institutii de invatamant care atrag elevi si profesori din Transilvania si Banat. La sfarsitul secolului al XVI-lea si in cel urmator va functiona aici o scoala reformata al carei rector va fi, intre anii 1667-1669, Mihail Halici, fiul unui nobil roman din Caransebes, un umanist instruit la scoli din Anglia si Olanda.

Perioada regimului dualist a insemnat transformarea Orastiei intr-un centru al miscarii nationale romanesti. Aici s-au pus bazele bancii „Ardeleana”, a numeroase asociatii culturale si economice si unui numar important de ziare romanesti care au jucat, la randul lor, un rol deosebit in miscarea de emancipare nationala, culturala, spirituala si economica a romanilor. In anul 1919 se va infiinta Liceul de Stat „Aurel Vlaicu”, ceea ce va constitui una din cele mai mari realizari ale orastienilor in domeniul invatamantului. Instaurarea comunismului in Romania va insemna si pentru Orastie lichidarea tuturor organizatiilor culturale si economice, trecerea la productia planificata si cooperativizarea agriculturii. Se vor dezvolta intreprinderi precum „Chimica”, „Vidra” si „Intreprinderea Mecanica Orastie”, care vor atrage forta de munca din imprejurimi, dand noi dimensiuni demografice orasului.

Traditiile culturale pastrate au determinat reinfiintarea unor vechi asociatii culturale si economice, intre care amintim Departamantul Orastie al Astrei (1993), Reuniunea meseriasilor romani (1996) si se pun bazele a noi asociatii culturale si sportive. Orastia demonstra si de asta data ca este capabila sa depaseasca perioada dictaturii comuniste si sa-si redobandeasca stralucirea culturala pe care o avusese secole de-a randul. Datorita traditiilor sale istorice, importantei culturale si gradului de dezvoltare economica si urbana, in anul 1995, Orastia a fost ridicata la gradul de municipiu.

Adauga un comentariu