Info Turism

Orasul Sebes

Publicat: 16 ian. 2012
9

Orasul Sebes a fost intemeiat in secolul al XII-lea de colonistii sasi veniti la chemarea regelui Ungariei. In Sebes s-au stabilit populatii provenite din zona Rinului si a Moselei (regiunea Luxemburgului si a vestului Germaniei de astazi). Denumirea de „sasi transilvaneni” provine din confuzia facuta de cancelaria regelui Ungariei, pentru care toate populatiile germane erau „saxones”, „sasi”.

Germanii din Sebes au fost de fapt franconi de pe Rin, „Rheinfranken”. Sebesul Sasesc a fost unul din cele mai importante orase ale Transilvaniei medievale, devenind una din cele „sapte cetati” care au dat numele german al provinciei: „Siebenbürgen”.

Intre anii 1950 si 1968, Sebesul a facut parte din Regiunea Hunedoara. In Sebesul Sasesc s-a nascut in anul 1830 pianistul si compozitorul Carl Filtsch. De asemenea, in Lancram s-a nascut, la 9 mai 1895, si a copilarit Lucian Blaga, mare poet, dramaturg si filosof roman, decedat la Cluj, la 6 mai 1961. In prezent Sebesul este un oras cu o economie dinamica, datorita in mare parte investitiilor externe facute in ultimul deceniu. Prelucrarea lemnului, confectiile si marochinaria constituie principalele domenii ale industriei.

Adauga un comentariu