Info Turism

Orasul Targu Mures

Publicat: 17 ian. 2012

Targu Mures este municipiu resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Mures, Transilvania. Aici traieste cea mai mare comunitate maghiara din Romania. Situat in zona central-nordica a Romaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al raului Mures, orasul are ca delimitare geografica raul Mures si dealul Cornesti. Targu Mures se invecineaza cu comunele Sangeorgiu de Mures, Cristesti, Livezeni, Santana de Mures si Sancraiu de Mures.

Targu Mures este amplasat la intersectia a trei zone geografice Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Nirajului, la o altitudine de aproximativ 320m fata de nivelul marii. Orasul se intinde de o parte si de alta a cursului raului Mures si pe dealul Cornesti si dealul Nirajului. Desi in Targu Mures nu s-au pastrat cladiri deosebit de vechi, orasul trecand prin mai multe incendii de-a lungul timpului, vechea urbe reuseste sa-si pastreze aerul de oras medieval, cel putin in partea centrala orasului. Aici, o serie de cladiri frumos ornamentate amintesc de vechiul targ din perioada medievala sau de orasul in plina dezvoltare din perioada interbelica.

Facilitatile existente pentru petrecerea timpului liber sunt in stransa legatura cu asezarea geografica a orasului. Orasul fiind amplasat pe cursul raului Mures a facut posibila construirea unui complex de agrement (cunoscut sub denumirea de Weekend). In apropierea complexului se desfasoara Festivalul Peninsula, unul din cele mai mari festivaluri din Romania. De asemenea orasul detine si o Gradina Zoologica, a doua din tara, ca intindere si varietate a speciilor. Gradina a fost infiintata in 1960 si este amplasata intr-un parc deosebit, Platoul Cornesti.

Sfarsitul anul 1989 gaseste orasul cuprins de febra dorintei de schimbare. Regimul comunist, ca si in celelalte orase ale tarii, este privit cu ostilitate, astfel ca, atunci cand tonul destramarii comunismului dat la Timisoara s-a facut auzit in toata tara, muresenii si-au adus si ei contributia la demolarea vechilor structuri. Mortii din acele zile tulburi ale inceputului democratiei din Romania, stau drept marturie a evenimentelor tragice, premergatoare formarii Romaniei post-comuniste. La mitingul desfasurat in 21 decembrie 1989, in piata centrala a orasului au participat cateva mii de persoane. A fost organizata o tribuna populara, la care diferiti revolutionari si-au exprimat nemultumirile fata de regimul comunist. In timpul evenimentelor au existat conflicte intre armata si revolutionari, urmate de schimburi de focuri, mai multi oameni fiind raniti, iar unii decedati.

In martie 1990, pe fondul tensiunilor interetnice a avut loc in Targu Mures unul dintre cele mai violente conflicte sociale de dupa 1990, din Romania. In 22 februarie 2000 ca semn de cinstire pentru jertfele aduse si pentru eroismul manifestat in lupta pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, municipiul Targu Mures este declarat Oras-martir.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit