Info Turism

Orasul Targu Secuiesc – Covasna

Publicat: 17 ian. 2012
9

Situat la 43 km la est de Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc este inconjurat de dealuri si marginit de petice de campie. Este un orasel fermecator, cu 20.000 de locuitori, centrul avand forma ovala. cu un stil unic in Europa, din el iesind in forma razelor soarelui asa-numitele „udvarterek” (in traducere aproximativa „curti”). Accesul in centru se face prin patru strazi de la „coltul” pietii. Incepand cu deceniul al optulea al secolului 19, casele mici, de lemn, ale mestesugarilor au fost inlocuite treptat de casele din piatra, etajate, ale negustorilor. Imaginea panoramica a orasului reflecta centrul mic, ingust, datorat aglomerarii caselor.

In coltul nord-vestic al centrului este asezata cladirea cu doua etaje a Primariei, iar pe latura nord-vestica a centrului istoric se afla Casa de Cultura a orasului, construita in anii 1903-1904.

La sfarsitul secolului trecut, pe partea vestica a centrului istoric s-a reconstruit sau renovat aproape fiecare casa potrivit stilului secesionist caraeteristic epocii. Șirul cladirilor vestice este incheiat de biserica reformata. Langa ea incepe strada Gábor Áron, care duce la Brasov, dinspre centru inspre sud-vest. In capul strazii se inalta biserica reformata, cladita in 1907, iar la capatul strazii casa, marcata cu placa memoriala, a lui turóczi Mozes, unde s-au turnat tunurile pentru revolutia din 1848-1849.

In piateta din fata casei s-a ridicat bustul lui turóczi Mozes, realizat de scufptorul Vetró András in 1993. Pe latura sudica, la inceputul strazii Gábor Áron este asezata acea cladire etajata care a fost sediul cazinoului timp de peste cincizeci de ani. Cea mai impunatoare cladire a laturii sudice este casa ridicata de familia Csiszár la sfarsitul secolului trecut. Parterul acesteia a servit scopurilor comerciale chiar si in trecut.
Adauga un comentariu